Opt licee din județ vor primi bani pentru reducerea abandonului școlar


271 de licee din țară, dintre care opt din județul Vaslui, vor primi, în următorii patru ani, granturi în valoare de 70.000-152.500 de euro pentru reducerea ratei de abandon școlar.

În cadrul primei runde a Schemei de Granturi pentru Licee, finanțate prin Proiectul privind Învățământul Secundar/Romania Secondary Education Project (ROSE), au fost semnate 271 de acorduri. Liceele beneficiare vor derula proiectele pe o perioadă de patru ani, având ca obiective reducerea ratei de abandon școlar, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat. În funcție de numărul de elevi înmatriculați și de rezultatele obținute la examenul de bacalaureat, liceele primesc granturi în valoare de 70.000-152.500 de euro. Finanțarea totală pentru runda I este de 18.350.303 euro, iar prima tranșă de bani a fost deja trimisă.
„În cadrul granturilor pentru licee sunt prevăzute trei categorii de activități eligibile: activități pedagogice și de sprijin, activități extracurriculare și activități de renovare și dotare, mai exact o serie de mici lucrări de modernizare/reparare a spațiilor de școlarizare, respectiv achiziții de bunuri în scop educațional. În prima categorie sunt incluse activități remediale, tutorat, consiliere, coaching, dezvoltarea personală a elevilor, îndrumare și orientare în carieră, dezvoltarea de abilități socio-emoționale, precum și activități specifice destinate elevilor provenind din grupuri dezavantajate. Grupa a doua de activități cuprinde vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiții, acțiuni destinate înființării/dezvoltării de rețele școlare etc.”, spun reprezentanții Ministerului Educației.
Dintre cele opt licee din județ care vor beneficia de granturi, șase sunt din mediul urban și două din rural: Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși (proiectul „Bacalaureatul, pașaport pentru viață”), Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui („Hai la școală!”), Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui („Bacalaureat – Reușită – Ambiție – Voință – Oportunitate”), Liceul Tehnologic Vladia („Și eu vreau să termin liceul”), Liceul cu Program Sportiv Vaslui („Tu ești important!”), Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” Fălciu („Școala asigură viitorul elevilor”), Liceul Tehnologic „Ioan Corivan” Huși („Școală, educație, viitor”) și Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Bârlad („Pentru tineri, pentru viitor”).
Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în baza Acordului de Împrumut (Proiectul privind Învățământul Secundar) între România și BIRD, semnat la Washington pe 17 aprilie 2015. Proiectul se desfășoară în intervalul 2015-2022.


Leave a Reply

%d bloggers like this: