Pachete cu alimente pentru asistaţii sociali din Bârlad: Înghesuială la Cantina săracilor


Deşi, în timpul anului, cei 112 asistaţi sociali din Bârlad nu se înghesuie deloc la prânzul cald oferit la Cantina săracilor, de sărbători, se calcă în picioare ca să-şi primească pachetele. Nici nu e de mirare: primesc câte 25 de kilograme de produse, pe care le mai şi vând „la negru”.

Crăciun şi An Nou mai mult decât îmbelşugat pentru unii romi bârlădeni care nu au muncit o zi în viaţa lor! Nu vorbim de toţi, ci de cei 112 de a căror hrană zilnică se ocupă municipalitatea, prin intermediul Cantinei de Ajutor Social. Dacă, în mod normal, ei ar beneficia de un prânz cald, compus din felul I, felul II şi desert, în valoare de 12 lei/zi, iar în weekend, de hrană rece de aceeaşi valoare, de sărbători, situaţia este mult mai roz. Fie că vorbim de Paşte sau de Crăciun, romii primesc pachete extrem de consistente, care să le ajungă pentru mai multe zile.
Totul graţie bunăvoinţei autorităţilor locale, care susţin că, pe parcursul anului, s-au făcut economii la fondurile alocate pentru hrana asistaţilor şi îşi permit ca, în loc de 12 lei/persoană/zi, să le ofere alimente de 16 lei/persoană/zi. Aşa se face că, în final, pentru zilele în care bucătăresele au liber, respectiv 23 decembrie – 2 ianuarie, fiecare asistat se alege cu produse în valoare de 176 de lei.

Trai, neneacă!

Concret, fiecare beneficiar al Cantinei va primi, astăzi, patru kilograme de carne de pui, patru kilograme de carne de porc, un kilogram de cârnaţi, un kilogram de brânză proaspătă de vacă, 20 de ouă, doi litri de ulei, trei kilograme de făină de grâu, două kilograme de zahăr, două kilograme de orez, o sticlă de 2,5 litri cu suc, un kilogram de clementine, o jumătate de kilogram de banane, o jumătate de kilogram de portocale, o jumătate de kilogram de bomboane de pom, două ciocolate, un chec şi zece pâini. Teoretic, de aceste pachete ar trebui să beneficieze numai copiii asistaţilor, cu condiţia să frecventeze cursurile unei instituţii de învăţământ. Iar când într-o familie sunt şi patru sau cinci copii, pachetele cu alimente pentru Crăciun şi Anul Nou trec de suta de kilograme.
„În acest moment, noi oferim hrană pentru 112 asistaţi social. Vorbim despre trei familii compuse din şase membri, o familie cu cinci membri, zece familii cu patru membri, 12 familii cu trei membri, cinci familii cu doi membri şi trei persoane singure”, ne-a declarat Constantin Matei, şef serviciu Cantina de Ajutor Social.
Dacă şi în acest an se va repeta povestea din 2015, la împărţirea pachetelor romii vor veni cu taxiul sau cu căruţa, pregătiţi să plece acasă încărcaţi cu saci de alimente. Deşi, de luni până joi, când primesc prânzul cald, prea puţini vin să-şi ia caserolele cu mâncare, de Paşte şi de Crăciun nimeni nu lipseşte de la apel, pentru că ştiu cu ce cantităţi impresionante se aleg pentru cele 11 zile libere. În multe cazuri, nici bine nu-şi primesc pachetele, că şi încep să vândă din „marfă” ca să facă rost de bani pentru ţigări şi alcool.


Leave a Reply