Partea plină a paharului aproape gol: 31 de vasluieni așteaptă despăgubiri record pentru țeapa FNI


Puțini dintre cei escrocați de schema piramidală a lui Sorin Ovidiu Vîntu au reușit să obțină câștig de cauză în instanță și așteaptă acum să fie despăgubiți de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

În anul 2000, aproape 1.500 de vasluieni depuneau plângeri la poliție privitoare la înșelătoria financiară Fondul Național de Investiții (FNI), dorind recuperarea unei sume fabuloase pentru acea vreme – 9,5 miliarde de lei vechi.
Se pare că, în decursul anilor, optimismul lor a scăzut drastic, dar mai ales utilitatea actelor depuse la instanță, rămânând, într-o primă fază, doar 300 de creditori care au beneficiat de prevederile Legii 31/2001. Normativul le dădea dreptul la încasarea unor sume între 1-10 milioane de lei vechi. Nu au primit nimic, dar nu și-au pierdut speranțele și au rămas să se lupte în sălile de judecată.
Doar 31 de vasluieni au reușit însă să obțină câștig de cauză și toți așteaptă acum să fie despăgubiți de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Instituția guvernamentală are prevăzută pentru acest an suma de 38 de milioane de lei, menționând în proiectul de buget că ar exista ”sume plătite efectiv cumpărătorilor pentru despăgubiri acordate în urma procesului de privatizare și valorificare (…) în sumă de 38.160.000 de lei, pentru despăgubiri creditori FNI”.
Totul se află încă în faza de înregistrare a dosarelor (anul de începere a operațiunilor fiind 2014), care trebuie să cuprindă mai ales actele doveditoare că respectivii păgubiți au sentințele civile de partea lor. Așa se face că numai 31 de vasluieni au dosarele complete, aproape toți fiind din municipiul reședință, unul din comuna Rebricea și unul din municipiul Huși.


Leave a Reply

%d bloggers like this: