Patroni de spălătorii auto, amendați pentru munca la negru


În cadrul unei campanii naționale, inspectorii ITM Vaslui au desfășurat ample acțiuni de control la spălătoriile auto. Amenzile aplicate s-au ridicat la 20.000 de lei.

Patronii unor spălătorii auto au fost depistați cu nereguli de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, în cadrul Campaniei naționale privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul serviciilor de spălătorie auto, derulată în luna iulie.
Inspectorii de muncă vasluienii au verificat 16 agenți economici, constatând 47 de deficiențe, pentru care s-au aplicat 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.000 de lei.
Neregulile înregistrate au fost: munca fără forme legale; utilizarea contractelor cu fracție de normă, fiind dispusă măsura transformării acestora în contracte cu normă întreagă; nerespectarea prevederilor legale privind repaosul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale privind concediul de odihnă; neevidențierea orelor lucrate de salariați; lipsa controlului medical periodic și  lipsa materialelor privind instruirea lucrătorilor despre riscurile specifice acestui domeniu de activitate.
“Activitate nenormată, total neevidențiată și nefiscalizată, desfășurată în afara contractului individual de muncă, fără stat de plată legal întocmit și plata obligațiilor la bugetul de stat, fără pontaj pentru evidențierea normei de timp, fără documente privind norma de producție și felul muncii și nenominalizarea în niciun fel a persoanei care prestează munca, sau muncă parțial neevidențiată și nefiscalizată realizată prin evidență dublă și așa numita plată în mână sunt manifestări ale muncii nedeclarate, așa-zisul angajat suportând de unul singur toate riscurile și consecințele negative ale acestei opțiuni”, a declarat Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.


Leave a Reply