Pe acoperișurile blocurilor ar trebui să scrie „Fugiți!”: Rețeta vasluiană de dat în cap


Furtuna violentă care s-a manifestat, weekendul trecut, în vestul și nordul țării, a prăvălit peste oameni opt acoperișuri în Alba Iulia, șase în Timișoara, cinci în Cluj șamd. În județul nostru, o asemenea urgie ar produce și mai multe nenorociri. Jumătate dintre șarpantele blocurilor din localitățile urbane sunt construite ilegal, fără proiect și autorizație.

În timpul furtunii din weekendul trecut, când viteza vântului a atins 100 de kilometri pe oră, șarpantele construite necorespunzător în marile orașe din vestul și nordul țării au ucis oameni. Unii dintre cei opt decedați duminică au pierit pentru că au fost loviți de acoperișurile smulse de pe blocuri. Mai exact, printre alte pagube, furtuna a distrus opt șarpante în Alba Iulia, șase în Timișoara, cinci în Cluj șamd.
În județul Vaslui, o asemenea urgie ar aduce probabil și mai multe pagube și mai multe victime. Asta pentru că jumătate dintre acoperișurile blocurilor din localitățile urbane sunt construite ilegal, fără proiect și autorizație.
Acum trei ani, celor care își ridicaseră șarpante fără autorizație li s-a cerut de către primari să intre în legalitate. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), de atunci, situația a fost doar „puțin ameliorată”. La un moment dat, inspectorii au amendat toate primăriile orașelor, care erau obligate fie să emită autorizații pentru șarpante, fie să le demoleze pe cele construite ilegal. Acest lucru nu a avut însă rezultate notabile.
Așa se face că, în prezent, cam jumătate dintre acoperișurile celor 400 de blocuri din Vaslui constituie un pericol pentru siguranța bunurilor și a populației. Conform notelor de control ale ISC, șarpantele au fost ridicate fără proiecte tehnice, fără autorizații eliberate de primărie, fără certificate de urbanism. Totodată, locatarii care au apartamentele la ultimul etaj au folosit pentru construirea șarpantelor forță de muncă necalificată, au făcut improvizații și au utilizat materiale care nu corespund standardelor în vigoare.
“Au fost construite fără un control, majoritatea cu oameni veniți din altă parte, nu cu firme autorizate. Sunt prost făcute, ăsta e adevărul, și majoritatea prezintă pericol. Multe nu sunt ancorate și dimensionate corespunzător”, declarau atunci cei de la ISC Vaslui.
„Aceste șarpante se fac în urma unui proiect comun, nu doar pentru un singur apartament. Ele trebuie construite în așa fel încât apa să nu se mai scurgă pe fațadele blocurilor, iar în perioada de iarnă să nu mai fie probleme cu țurțurii. Potrivit legii, putem lua măsuri în cazul în care proprietarii nu intră în legalitate”, menționa, acum trei ani, viceprimarul Daniel Neacșu.
Edilul mai spunea că oamenii vor fi mai întâi îndrumați să intre în legalitate: „Lucrurile pot fi rezolvate, dacă există înțelegere din partea locatarilor. Nu ne grăbim să amendăm oamenii sau să dărâmăm șarpantele. În urma unor întrevederi pe care le vom avea cu cetățenii, cu sprijinul asociațiilor de proprietari, vom vedea ce soluții găsim pentru ca vasluienii să intre în legalitate”.
De teama amenzilor, vasluienii în cauză spuneau la unison că vor obține avizele cerute de lege, numai că au “uitat” repede.
“La noi în asociație, avem un singur bloc cu șarpantă care are și proiect, și autorizație. În cazul celorlalte, am recomandat de foarte mult timp să se intre în legalitate pentru că este periculos. O lucrare făcută de capul fiecăruia poate să producă un dezastru, mai ales cu furtunile astea de acum”, a afirmat președintele unei asociații de proprietari din Vaslui.
Că acoperișurile vasluienilor sunt în neregulă se vede cu ochiul liber, de la nivelul solului. În cazul unei furtuni precum cea din Timișoara, aceste șarpante s-ar putea transforma în adevărate proiectile.


Leave a Reply