Pe “dealuri domoale”… Muzeul Judeţean se luptă cu globalizarea şi noua scriere!


Începutul de an, perioadă consacrată prezentării de către directorii de instituţii publice a rapoartelor de activitate pe 2016, a prins-o pe Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Judeţean, pe te miri ce coclauri. Într-un document nemaivăzut, în care anunţă colaborări cu instituţii internaţionale, fără a numi vreuna, concluzionează: “programul minimal a fost realizat”. Cel maximal a devenit, evident, istorie…

Începutul de an este şi startul prezentării rapoartelor de activitate pe 2016 ale şefilor de instituţii către cei cărora le sunt şi ei subordonaţi. Ca practică, acestea trebuie să fie stufoase, chiar dacă sau tocmai pentru că nu prea sunt citite, ci doar frunzărite de mai-mari (din lipsa timpului, nu de altceva!), precum şi “împănate” cu realizări cărora li se dau dimensiuni grandioase, pentru a pune directorul într-o lumină cât mai bună. Atunci când şefii, pe lângă istoricul inutil al instituţiei şi declamarea obiectivelor şi activităţilor, îşi permit să fie ei înşişi… să te ţii!
De exemplu, Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Judeţean “Ştefan cel Mare”, s-a luptat anul trecut cu “globalizarea” şi “noua scriere”, în timp ce, cu ajutorul “comunicării virtuale”, a făcut din instituţia vasluiană un “non-stop istoric”.
“Globalizarea produsă în aproape toate domeniile şi mai ales în domeniul comunicării şi relaţiilor publice solicită şi provoacă muzeul la construirea şi menţinerea unei prezenţe active pe internet, prezenţă ce asigură accesul la informaţii despre muzeu 24 ore/7zile pe săptămână. Aşa cum televiziunea a transformat faţa lumii în perioada postbelică, aşa acum vedem sub ochii noştri cum scrisul multimilenar al umanităţii este înlocuit tot mai mult de noua scriere – pe suport electronic şi noua comunicare – cea virtuală”, scrie directoarea în raportul său către Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.
Buzatu ar mai putea afla, dacă ar citi vreodată raportul, cum a ieşit în lume cu ajutorul Muzeului Judeţean. Nu ca o “relicvă”, cum îl mai numesc adversarii, ci ca “o prezenţă activă în context internaţional”. Asta susţine şefa instituţiei.
“Muzeul Judeţean «Ştefan cel Mare» se dovedeşte o prezenţă din ce în ce mai activă în contex naţional şi internaţional, colaborând cu o multitudine de instituţii şi organizaţii culturale”, scrie Ramona Mocanu, după care se apucă să enumele “principalele instituţii de cultură, atât la nivel municipal, dar şi pe plan naţional”, în schimb, cele internaţionale lipsesc cu totul!
Totuşi, în judeţul Vaslui, adică “în partea de est a ţării, într-o zonă care poate deveni un important punct de atracţie, prin frumuseţea peisajului, în care predomină dealurile domoale”, cum scrie tot ea, directoarea Ramona Mocanu se plânge că sumele alocate anul trecut “sunt insuficiente pentru a termina reparaţiile în sălile de expoziţie, de reamenajare a Secţiei de etnografie şi a secţiei de la etajul al II-lea. Totodată, spaţiile alocate depozitelor şi laboratoarelor de conservare şi restaurare mai necesită dotări de specialitate”.
La sfârşitul raportului, după ce directoarea – se pare că de una singură! – “s-a dovedit o prezenţă activă pe plan internaţional”, fără ca muzeul să colaboreze cu vreo instituţie din afara ţării, se concluzionează monumental: “Programul Minimal a fost realizat”. Ar trebui să se bucure cineva?


Leave a Reply