Pe firul evenimentelor: America după alegerile din noiembrie


Dacă noul președinte american este “rudimentar și ignar”, așa cum îl văd unii comentatori de formație intelectualistă, atunci cum de a reușit să dezvolte cu succes afacerile personale, să sporească avuția familiei, în loc să o investească în mod nechibzuit? Ar mai rezulta și că jumătate din poporul american este și el “rudimentar și ignar”, fiindcă l-a votat și îl susține, ceea ce este un nonsens.

Puține dintre scrutinurile prezidențiale desfășurate în epoca postbelică au avut potențialul de a modifica paradigma politică din Statele Unite într-o măsură atât de importantă ca alegerile din noiembrie 2016. Președintele ales al Statelor Unite pare să fie unul de tip nou; el nu aparține “establishment-ului” consacrat de decenii și are o altă viziune asupra căii pe care America va trebui să o urmeze. Cu toate acestea, o bună parte din mass-media îi rămâne, la el acasă și în lume, ostilă și chiar se ambiționează să critice cu anticipație greșelile politice pe care încă nu le-a făcut.
Câteva teme de discuție revin în mod recurent și obsesiv: “America First”, Trump, președinte “rudimentar și ignar”, bunul președinte Obama, imperialismul necesar al Americii, relația cu Rusia lui Putin. Să le trecem succint în revistă, din perspectiva contraargumentelor.
“America First” (America pe primul plan) nu înseamnă o “Americă autistă”. Fiecare stat democratic de pe planetă și fiecare conducător de stat are datoria să promoveze interesele țării sale și ale poporului care l-a ales, fără ca prin asta să lezeze cu ceva interesele altor țări. Altfel, care ar fi sensul votului dat de cetățeni? A se avea în vedere, de pildă, statul Israel, care ar fi dispărut de mult de pe harta lumii, dacă liderii săi, de la Ben Gurion la Golda Meir și la urmașii lor, nu ar fi apărat interesele țării, în fața acelei părți a lumii care voia  să “arunce Israelul în mare” și a și încercat în multe rânduri să o facă.
Dacă noul președinte american este “rudimentar și ignar”, așa cum îl văd unii comentatori de formație intelectualistă, atunci cum de a reușit să dezvolte cu succes afacerile personale, să sporească avuția familiei, în loc să o investească în mod nechibzuit? Ar mai rezulta și că jumătate din poporul american este și el “rudimentar și ignar”, fiindcă l-a votat și îl susține, ceea ce este un nonsens.
Obama a fost un președinte de vitrină. Multe voci avizate sunt de acord că a fost un președinte slab și că America nu mai putea continua cu astfel de oameni, când Rusia îl are în frunte pe Putin, care se uita superior-condescendent la liderul de până ieri al Americii, un lider deloc înclinat să iasă din șabloanele sale de “stânga radicală” și să ia o decizie personală mai curajoasă.
A susține că America a greșit “fiindcă nu a fost suficient de imperialistă” este ca și cum ai spune că Imperiul Otoman nu a fost mai imperialist decât a reușit să fie. E încă o aberație. America trebuie să fie America, pur și simplu: cel mai puternic stat al lumii, un campion al libertății și al democrației, dar nu un satrap de tip oriental, fiindcă asta contrazice chiar fundamentele statului american. S-a uitat câtă apă la moară s-a dat propagandei sovietice și antiamericanismului violent din lume în perioadele în care America și-a trimis armatele în Vietnam sau în Irak? Obama a fost adus tocmai ca să se disipeze valul acesta de antiamericanism feroce, dar timpul obamismului a trecut. Maurul și-a făcut datoria. Cei care se agită în stradă, din convingere sau din interes, sunt la fel de anacronici ca epoca obamistă. Unii dintre ei își vor da seama că se află în eroare și se vor reconsidera.
Dacă Rusia are pretenții expansioniste, asta nu este în niciun caz vina Americii. Așa cum nu vina Americii a fost atunci când s-a declanșat Al Doilea Război Mondial și Uniunea Sovietică s-a apucat să atace Finlanda, a ocupat țările baltice și Polonia, a ciuntit granițele de nord-est ale României șamd. Trump știe bine că un scut antirachetă și o mână de militari americani în România ori în Polonia nu ar fi decât o frecție la un picior de lemn în cazul unei invazii rusești masive. În această situație, ca un om realist, el caută acum alte mijloace pentru a convinge Rusia că e mai bine să rămână între granițele sale și să nu se angajeze în aventuri militare. Cu siguranță, la masa tratativelor și a negocierilor, așa cum s-a întâmplat întotdeauna în istoria modernă a lumii. Nu degeaba una dintre cele mai strălucite minți ale diplomației americane din toate timpurile, Henry Kissinger, a afirmat recent: “Trump are șansa de a fi un strălucit președinte al Statelor Unite”.


Leave a Reply