Pe firul evenimentelor: De ce va pierde Hillary Clinton alegerile


DruckO Americă “mare din nou”, aşa cum o doreşte Trump, va fi în mod implicit o Americă mai aptă să-şi protejeze aliaţii din Europa şi de peste tot din lume. Această Americă mai puternică îi va descuraja pe toţi inamicii Americii şi ai Europei în planurile lor expansioniste, fără să fie nevoită să facă noi eforturi financiare cu înarmarea, aşa cum, în Antichitate, Imperiul Roman îi descuraja în mod eficient pe barbari să atace Dacia şi celelalte provincii de graniţă ale sale în perioadele în care puterea imperială de la Roma era mai puternică.

America a ajuns la capătul unei orientări politice interne care nu mai poate continua fără mari riscuri pentru stabilitatea ţării. Chiar dacă retorica lui Hillary Clinton pare superioară celei a lui Donald Trump (“1-0 în prima rundă de dezbateri directe”), nu este de natură să convingă publicul american că obamism-clintonismul este valabil mai departe. De fapt, campania mediatică în care Hillary Clinton este vedeta, iar Trump este bestia neagră poate să aibă un efect de bumerang şi să-i determine pe mulţi nehotărâţi să-şi dea până la urmă votul pentru candidatul republican.
Acuzaţiile de criptocomunism aduse de mai multă vreme şi cu o anumită insistenţă lui Obama se proiectează fatalmente şi asupra lui Hillary Clinton. Americanii, în marea lor majoritate, au fost şi rămân anticomunişti: zeci de milioane dintre ei sunt urmaşii refugiaţilor politici din ţările totalitare comuniste şi nu au cum să accepte o societate bazată pe principiile comunist-socialiste, care lovesc în proprietatea privată şi în libertăţile individului. O schimbare de orientare politică internă la Casa Albă apare necesară, fie şi numai pentru a păstra stabilitatea societăţii americane actuale.
Cât priveşte politica externă pe care Trump este acuzat că ar vrea să o ducă, se exagerează mult când este acuzat că “nu pricepe nimic” din resorturile ei profunde, că vrea să “răstoarne” ce s-a făcut bun până acum în acest domeniu etc. Ca şi cum Donald J. Trump ar fi un american la prima generaţie şi nu la a treia sau la a patra. O Americă “mare din nou”, aşa cum o doreşte Trump, va fi în mod implicit o Americă mai aptă să-şi protejeze aliaţii din Europa şi de peste tot din lume. Această Americă mai puternică îi va descuraja pe toţi inamicii Americii şi ai Europei în planurile lor expansioniste, fără să fie nevoită să facă noi eforturi financiare cu înarmarea, aşa cum, în Antichitate, Imperiul Roman îi descuraja în mod eficient pe barbari să atace Dacia şi celelalte provincii de graniţă ale sale în perioadele în care puterea imperială de la Roma era mai puternică.
Nu în ultimul rând, uzura politicii clintonist-obamiste, care a nemulţumit sau a contrariat segmente extrem de importante ale societăţii americane, este cel mai mare handicap al lui Hillary Clinton în actuala conjunctură electorală şi este un mare semn de întrebare dacă ea va putea să-l depăşească, în ciuda enormei susţineri de care se bucură în mod evident din partea mass-mediei americane şi internaţionale, precum şi din partea unor cercuri foarte puternice şi foarte influente din America şi din afara Americii.


Leave a Reply