Pe firul evenimentelor: Un raport al Jandarmeriei


protestAşa înţelege Jandarmeria Română să protejeze un marş paşnic şi civilizat pentru reunificarea Basarabiei cu România?! Păi, mai bine i-ar fi protejat pe manifestanţii unionişti un regiment de miliţieni ruşi, aduşi de la Moscova! E ca şi cum, atunci când s-a jucat Hora Unirii la Craiova, o echipă comandată de un Pristanda local ar fi arestat câţiva manifestanţi unionişti pe motiv că au ocupat o piaţă publică, unde se ţinea nu ştiu ce întrecere de bile şi arşice.

Citim în presa de ieri că Jandarmeria Română, în urma incidentelor petrecute la Marşul pentru Basarabia din 22 octombrie a.c. şi a faptului – punctual – că doi jandarmi sunt anchetaţi pentru modul în care au acţionat cu acel prilej, a transmis ministrului de interne un raport în care afirmă că jandarmii nu au avut, aşa cum au fost acuzaţi, “o intervenţie în forţă (…), pentru că aceasta presupune folosirea elementelor din dotare, respectiv spray, tonfe, bastoane şi pistol…”. Ne mirăm: toate acestea contra unioniştilor?!
În acelaşi document dat publicităţii, şefii Jandarmeriei Române mai susţin că s-au operat arestări deoarece unele persoane ar fi incitat “la spargerea cordonului de ordine publică”, ceea ce i-ar fi putut împinge şi pe ceilalţi manifestanţi să se dedea la acte de dezordine. Ca să rezumăm ce raportează şefii de la paza şi ordinea publică: jandarmii au acţionat în mod civilizat, cu respect faţă de drepturile omului şi cetăţeanului, iar bila neagră este la manifestanţii unionişti, care au fost pe punctul de a-i antrena pe jandarmi în ciclul violenţelor de stradă.
Ba s-avem pardon. Demonstranţii unionişti erau cei mai paşnici oameni care s-au putut vedea. Aşa cum am arătat într-un articol precedent (“Un marş sub semnul tricolorului”), în rândurile manifestanţilor se aflau multe fete şi femei, mulţi oameni de vârsta a treia, copii mai mici şi mai mari. Ce pericol puteau ei reprezenta pentru siguranţa publică? Şi chiar şi cei patru-cinci manifestanţi mai “rebeli” (care au fost arestaţi ca nişte borfaşi de stradă, apoi, din câte rezultă chiar din declaraţia ministrului de interne, trataţi abuziv la secţia de poliţie) ce pericol reprezentau ei?!? Şi, mai presus de toate, aşa înţelege Jandarmeria Română să protejeze un marş paşnic şi civilizat pentru reunificarea Basarabiei cu România?! Păi, mai bine i-ar fi protejat pe manifestanţii unionişti un regiment de miliţieni ruşi, aduşi de la Moscova! E ca şi cum, atunci când s-a jucat Hora Unirii la Craiova, o echipă comandată de un Pristanda local ar fi arestat câţiva manifestanţi unionişti pe motiv că au ocupat o piaţă publică, unde se ţinea nu ştiu ce întrecere de bile şi arşice.
Desfăşurarea de forţe a Jandarmeriei Române a fost total disproporţionată şi cu nimic justificată de acest marş pentru Basarabia. Eu însumi m-am aflat faţă în faţă cu cordoanele de jandarmi care blocaseră Calea Victoriei ca la război şi, atunci când am cerut politicos şi paşnic, ca simplu cetăţean, permisiunea de a mă întoarce acasă pe acest traseu (care era cel mai scurt), unul dintre jandarmi mi-a interzis să trec, iar un camarad de-al său m-a apostrofat cu grosolănie: “E blocat, nu vezi că e blocat?!”.
Morala pe care orice om cu scaun la cap o poate trage din istoria asta este una nu tocmai veselă şi nici încurajatoare. Este morala fabulei “Toporul şi pădurea” de Gr. Alexandrescu. Într-adevăr, duşmanii reunificării sunt şi aici, la Bucuresti şi în ţară, între unii compatrioţi de-ai noştri, unii cu funcţii importante în stat. Consumă bine mersi banii statului român ca să-i asigure lui Putin un somn liniştit la Moscova. De asta nu s-a putut face până acum realipirea Basarabiei la România, nu fiindcă oamenii n-ar fi priceput şi n-ar pricepe să se ralieze în mod oportun unui proiect patriotic de o asemenea anvergură.

protest3

protest


Leave a Reply

%d bloggers like this: