Perioadă de distracție maximă pentru vasluieni: A venit bâlciul!


„Dacă e vreme bună, vine lumea la bâlci, că e tradiție. Eu am fost aseară, un pic, așa, în prospecțiune, dacă pot spune. S-a dat drumul la distracție. Am doi copii, nu au fost nicăieri în vara asta și măcar la bâlci să meargă. Am pus deoparte vreo 200 de lei, să aibă de distracție”, ne-a spus un vasluian.

Cu mic, cu mare, vasluienii sunt așteptați, până vineri, 8 septembrie, inclusiv, la bâlciul anual. Autoritățile au luat din timp măsuri ca totul să se desfășoare fără probleme. Agenții economici interesați au trecut și ei pe la primărie pentru autorizații, mulțumiți că prețurile de închiriere au rămas neschimbate de șase ani.
Astfel, cei care comercializează blănuri și produse din piele, dețin terase sau instalații de agrement plătesc șase lei metrul pătrat pe zi, cei care vând produse agroalimentare sau jucării – patru lei metrul pătrat pe zi.
Autoritățile sunt în alertă pentru ca totul să se desfășoare fără incidente. În acest scop, reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor urmăresc îndeaproape activitățile din târgul anual.
„În perioada 1-8 septembrie, în municipiul Vaslui se desfășoară bâlciul anual. Noi am pus la dispoziție terenul pe care se desfășoară bâlciul, dar atribuțiile privind funcționarea agenților economici ce desfășoară activități aici revin altor instituții. Ele se ocupă de eliberarea avizelor și autorizațiilor specifice, se asigură că utilajele din bâlci funcționează la standardele necesare și că activitatea de comerț se desfășoară fără probleme, cu respectarea normelor în vigoare”, ne-au declarat reprezentanții Primăriei Vaslui.
Comercianții își doresc să fie vreme frumoasă pentru a reuși să obțină profit. Vasluienii vor și ei același lucru. Mulți dintre ei nu au avut bani pentru a-și trimite copiii în vacanță, iar bâlciul reprezintă o recompensă pentru cei mici înainte de începerea unui nou an școlar.
„Dacă e vreme bună, vine lumea la bâlci, că e tradiție. Eu am fost aseară, un pic, așa, în prospecțiune, dacă pot spune. S-a dat drumul la distracție. Am doi copii, nu au fost nicăieri în vara asta și măcar la bâlci să meargă. Am pus deoparte vreo 200 de lei, să aibă de distracție”, ne-a spus Marian T.

Măsuri de ordine publică

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ), mai multe echipaje asigură măsurile de ordine publică atât în zona desfășurării bâlciului, cât și pe traseele de afluire/defluire, pentru evitarea producerii oricăror fapte de natură antisocială.
Zilnic, 20 de jandarmi acționează cu preponderență pentru prevenirea apariției oricăror incidente, dar și pentru depistarea persoanelor care săvârșesc fapte contravenționale sau penale. În dispozitivele de ordine publică, jandarmii colaborează cu Inspectoratul de Poliție al Județului, Poliția Locală și Serviciul de Ambulanță Județean.
„Recomandăm participanților la aceste manifestări să aibă un comportament adecvat și să se conformeze indicațiilor date de forțele de ordine și de organizatori. Reamintim tuturor cetățenilor că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 sau pot sesiza cea mai apropiată patrulă, atunci când sunt victimele unor fapte antisociale sau sunt martori la săvârșirea unor astfel de fapte”, au declarat reprezentanții IJJ Vaslui.

Polițiștii recomandă prudență

Inspectoratul de Poliție al Județului a suplimentat numărul forțelor de ordine în zona respectivă, pentru a preveni faptele antisociale. Totodată, polițiștii fac o serie de recomandări participanților la bâlci.
Cel mai important este să evite locurile foarte aglomerate, îmbulzeala, iar ca măsură de siguranță, banii și actele personale trebuie păstrate în buzunarele interioare ale hainelor. Poșeta și telefonul mobil trebuie protejate în permanență.
Curățarea unei pete inexistente pe hainele dumneavoastră sau a unei pete făcute intenționat poate fi modalitatea prin care un hoț își însușește bunurile dumnevoastră. Nu vă afișați ostentativ bunurile sau obiectele de valoare atunci când vă aflați în locuri publice; infractorii nu le vor scăpa din ochi, iar tentația de a și le însuși poate fi irezistibilă.
Atunci când părăsiți autoturismul, nu lăsați la vedere, în interior, obiecte de valoare, genți de voiaj, poșete, borsete, aparatură electronică, întrucât acestea pot atrage interesul infractorilor. Asigurarea CASCO, aparent o cheltuială, prinde bine în astfel de situații. Sunt cazuri când infractorii ajung în spatele gratiilor, iar proprietarii nu mai pot recupera decât o portieră, un parbriz sau nimic. O metodă eficientă ar fi poansonarea (marcajul) geamurilor, a ramelor de la uși și a componentelor demontabile cu un număr de identificare, de regulă cu numărul de înmatriculare. Aceasta reprezintă o formă de descurajare pentru hoți deoarece componentele marcate sunt mult mai dificil de vândut, iar riscul de a fi identificați este mai mare.
Consumul excesiv de băuturi alcoolice constituie o cauză a multor conflicte și favorizează comiterea unor infracțiuni deosebit de grave (omoruri, violuri, tâlhării). De multe ori, în locurile aglomerate sunt persoane care, pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice sau sub influența impulsurilor de moment, reacționează agresiv, punând în pericol integritatea corporală a cetățenilor nevinovați. De aceea, vasluienii sunt îndemnați să nu se implice în dispute cu persoane pe care nu le cunosc și care ar putea degenera în confruntări violente.
Polițiștii mai recomandă ca minorii să nu vină neînsoțiți în zona în care se organizează bâlciul, pentru că sunt ținte ușoare pentru eventualii infractori. De asemenea, din cauza aglomerației, copiii cu vârste mai mici se pot pierde foarte ușor de cei care îi însoțesc și pot suferi vătămări corporale grave.


Leave a Reply