Pesemne că economia vasluiană duduie: Am căzut pe locul al doilea la șomaj!


În urmă cu un an, în timpul campaniei electorale pentru parlamentare, vasluienilor li se promiteau ”locuri de muncă, locuri de muncă, locuri de muncă”. Timpul a trecut, iar astăzi constatăm că județul nostru rămâne printre fruntașii naționali în privința șomajului. Lipsa investitorilor și restrângerea activității mai multor societăți comerciale sunt principalele cauze care au contribuit la menținerea județului nostru în acest top rușinos.

Ne aflăm într-un județ unde sărăcia este de ani de zile un etalon pentru întreaga țară. Aproape că a trecut și acest an, unul în care situația economică nu a dat semne de revigorare. Intrarea în 2018 îi va găsi pe mulți vasluieni fără un loc de muncă și, din nefericire pentru ei, cu șanse mici de angajare în viitor, în condițiile în care majoritatea angajaților au salarii mici, iar locurile de muncă vacante sunt pe sponci.

Astfel, conform Direcției Județene de Statistică, în septembrie, câștigul salarial mediu net a fost de 1.902 lei, efectivul salariaților a fost de 54.905, iar rata șomajului de 10,56%. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) avea înregistrați 14.768 de șomeri, dintre care doar 1.399 indemnizați.

O lună mai târziu, rata șomajului scăzuse la 10,52%. Și șomeri erau mai puțini, respectiv 14.702, dintre care 1.186 indemnizați.

Comparativ, la nivel național, șomajul era de 4,04%. Cele mai ridicate niveluri au fost atinse în județele Teleorman (10,71%), Vaslui (10,52%), Mehedinți (9,40%), Buzău (8,64%), Dolj (8,55%) și Galați (8,53%). La polul opus, nivelul minim al ratei șomajului, de 0,78%, s-a înregistrat în Ilfov.

Județele cu cea mai mare pondere a șomerilor neindemnizați în numărul total al șomerilor erau: Vaslui (91,93%), Satu Mare (91,73%), Brăila (91,30%), Iași (91,16%) și Galați (90,22%).

Ionel Constantin

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA), declară că, pe lângă contabilizarea numărului de șomeri, trebuie să aflăm ce este de făcut: “Aș propune constituirea unui grup de lucru pentru a dezvolta ceva în județ. Nu este important câți oameni primesc indemnizație de șomaj și câți nu. Important este că aceste persoane nu au un loc de muncă. Situația este gravă! Haideți să facem ceva! Avem, din datele prezentate de AJOFM Vaslui, mulți șomeri neindemnizați. Din păcate, au puține șanse de inserție pe piața muncii din cauza faptului că au un nivel redus de instruire. Nu AJOFM este vinovată pentru șomerii existenți, ci întregul sistem, care nu se găsește în echilibru în județul Vaslui. Oare există posibilitatea să stabilim, la nivel județean, local, mini-local, o strategie de dezvoltare economică? Dacă nu luăm repede această hotărâre, azi, mâine și poimâine vom discuta tot despre șomeri. Nu contează sub patronajul cărei instituții, Prefectura Vaslui sau Consiliul Județean, vor avea loc discuțiile legate de viziunea economică. Ce-i drept, e greu să facem noi o strategie de dezvoltare-planificare, dar ne putem clarifica niște idei de urmat”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: