Pesta porcină, din nou în atenția autorităților


Veterinarii din județ au intrat în alertă după ce, zilele trecute, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la marginea orașului Satu Mare.

Luni, 31 iulie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană la porci domestici, într-o gopodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare. Centrul Local de Combatere a Bolilor împreună cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au intervenit prompt: au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatațiile infectate, au fost ucise și incinerate animalele din focar, s-a efectuat dezinfecția spațiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare și a locului de îngropare din cele două gospodării. Totodată, a fost efectuat recensământul exploatațiilor de suine din proximitatea gospodăriilor afectate și a fost stabilită zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului.
Virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Comisia Europeană urmează să adopte o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile ce trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.
„În acest context, DSVSA Vaslui va organiza, pe 17 august, ora 10, la sediul din Bârlad, strada Trestiana nr. 2, un exercițiu de simulare în sală privind modul de acțiune al Centrului Local de Combatere a Bolilor și a structurilor din subordine în situația declarării unui focar de PPA la nivelul județului. Au fost transmise adrese de informare către Instituția Prefectului, Consiliul Județean și consiliile locale, reprezentanții fondurilor de vânătoare, exploatațiile comerciale de porcine din județ și Poliția de Frontieră, prin care se aduce la cunoștință confirmarea pestei porcine africane în România și măsurile ce se impun a fi luate. A fost stabilită o ședință de instruire la sediul DSVSA Vaslui cu medicii veterinari de liberă practică și medicii veterinari oficiali, ocazie cu care va fi prezentată situația epidemiologică din țară și măsurile ce trebuie luate”, se arată într-un comunicat al DSVSA Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: