Peste 100 de proiecte de dezvoltare! Vasluiul – la standarde europene


Vasile Pavăl

În ultimii nouă ani, fața municipiului reședință s-a schimbat radical, dar primarul Vasile Pavăl nu este încă mulțumit: vrea să aducă localitatea pe care o conduce la nivelul de confort care să-i facă pe oameni să se simtă chiar bine. Ca urmare, își dorește ca Moșul să-l ajute să poată demara în forță mai multe investiții.

Deși acum zece ani părea greu de crezut, municipiul Vaslui a ajuns un model economic de succes pentru multe orașe, nu doar din județ, ci și din afara lui. În prezent, conducerea primăriei se pregătește să încheie cu succes obiectivele comunitare finanțate în perioada 2016-2017 și a făcut deja planurile altor lucrări prioritare pentru cetățeni. Finanțarea alocată se ridică la nu mai puțin de 27 de milioane de euro!

Vineri, primarul Vasile Pavăl a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că municipalitatea este pregătită să înceapă în forță lucrările de modernizare a rețelei de transport în comun și de extindere a spațiilor verzi. Nu vor fi deloc ignorate investițiile în educație, cultură, sport și sectorul social.

“În ședința extraordinară de joi a Consilului Local (CL) Vaslui, au fost aprobate în unanimitate Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Vaslui pentru perioada 2014-2023 și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului Vaslui. Strategia cuprinde peste 100 de proiecte de dezoltare care vor fi implementate în următorii șase ani în municipiul Vaslui și comunele care fac parte din Zona Metropolitană. Este vorba despre investiții finanțate din fonduri europene, de la bugetul național, bugetul local sau alte surse. Proiectele vizează extinderea rețelei de troleibuz, a spațiilor verzi, sprijinirea comunităților defavorizate, susținerea educației”, a declarat edilul.

Practic, se prevede extinderea Parcului Copou, construirea unor locuințe sociale în suburbia Rediu, diverse lucrări la liceele “Ștefan Procopiu” și “Ion Mincu”, înființarea unor stații noi pentru troleibuze, modernizarea stațiilor existente, realizarea a trei parcări modulare la intrările în oraș, realizarea unui pasaj pietonal subteran la intersecția străzilor Republicii, Ștefan cel Mare și Traian (Crucea Gării), crearea de zone de parcare, stocare și închiriere biciclete, dotarea unităților de învățământ cu rastele pentru aceste vehicule, implementarea unui sistem de gestionare, monitorizare și mentenanță a sistemului de piste pentru bicicliști, construcția unui depou pentru transportul în comun șamd.

“Am finalizat înființarea centrelor sociale, proiectul cu instalarea camerelor de luat vederi, iluminatul arhitectural, infrastructura stradală și internodalul. Azi venim cu o nouă strategie de dezvoltare a capitalei județului, care dispune de o finanțare de 27 de milioane de euro, adică vor intra în municipiu circa 120 de milioane de lei. Dacă ținem cont de faptul că bugetul nostru anual este de 145 de milioane de lei, este o investiție impresionantă. S-a lucrat la aceste documente circa șase luni de zile. Într-un mers corect al tuturor procedurilor, din partea a doua a anului viitor, poate începe implementarea”, a continuat Vasile Pavăl.

Dezvoltarea municipiului Vaslui este văzută prin prisma apartenenței la o zonă urbană funcțională alături de comunele Bălteni, Delești, Laza, Lipovăț, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Pușcași, Ștefan cel Mare, Văleni și Zăpodeni. Strategia Zonei Metropolitane a fost supusă consultării publice în două etape, 13-28 iulie și 6-16 octombrie.

Supraimpozitare pentru clădirile neîngrijite

Primăria municipiului Vaslui va introduce, de anul viitor, supraimpozitarea pentru proprietarii care nu au grijă de clădirile și de terenurile pe care le dețin și care se degradează, afectând imaginea de ansamblu a orașului.

”Sunt clădiri care arată foarte rău și care sunt situate chiar în centru. Am avut cazuri în care proprietarii au spus că e de datoria noastră să investim dacă nu ne place cum arată clădirile. Din anul 2018, pentru clădirile neîngrijite și pentru terenurile necultivate aflate în paragină avem procedură aprobată prin Consiliul Local privind supraimpozitarea cu 500%”, a menționat primarul, care a explicat că mai mulți asemenea proprietari au fost sancționați, dar au continuat să-și neglijeze proprietățile.

Vasile Pavăl a amintit, la întâlnirea cu jurnaliștii, și de problema sălilor de sport în școlile gimnaziale, care este una ”delicată”, având în vedere că doar trei dintre cele 13 unități de învățământ au în prezent săli proprii în care elevii desfășoară orele de educație fizică.

Primarul a arătat că municipalitatea nu a avut fonduri pentru amenajarea de săli de sport, iar în unele cazuri, construcția unor astfel de amplasamente este oricum imposibilă din cauza lipsei spațiului, motiv pentru care elevii sunt nevoiți să-și desfășoare orele de sport în curtea școlii, de multe ori, la temperaturi scăzute sau chiar în incinta sălilor de clasă: ”Cunoaștem problema lipsei sălilor de sport, dar nu au fost fonduri suficiente. Am investit mult în modernizarea infrastructurii școlare și urmează să identificăm noi surse de finanțare, astfel încât să putem ridica măcar una-două săli de sport. Este o problemă pe care o vom avea în vedere, dar nu pot da un termen”.

Pavăl a mai spus că, printr-o serie de proiecte derulate prin Programul Operațional Regional, în municipiul reședință vor fi construite două grădinițe și o creșă.


Leave a Reply

%d bloggers like this: