Peste 100 pe lună! Vasluiul, fruntaș la avorturi


Analizele Direcției de Sănătate Publică arată că în județul Vaslui se produc zilnic, în medie, patru avorturi. 80% dintre femeile respective sunt din zona rurală, iar 10% sunt tinere între 15-19 ani. Medicii de specialitate spun că multe dintre vasluiencele care recurg la avorturi nici nu știu la ce riscuri se expun.

Județul nostru se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de avort din țară, statisticile realizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui aducând sistematic cifre alarmante. Progresia numerică pare mică, dar este sigură: cu 20-30 de cazuri mai mult în fiecare an! Poate și mai îngrijorătoare este creșterea numărului avorturilor la segmentul de vârstă 15-19 ani, tot mai multe minore apelând la chiuretaje. Toate acestea în condițiile în care sunt luate în calcul doar datele certe din sistemul public. Nu se știe câte vasluience au apelat și în particular la avorturi…

“În primele șase luni ale acestui an, au fost înregistrate 737 de întreruperi de sarcină. Segmentul de vârstă cu cifra cea mai ridicată îl reprezintă femeile între 35-39 de ani, cu 154 de cazuri. La categoria de vârstă 25-29 de ani sunt 139 de cazuri, la 20-24 de ani au fost 138. S-au mai produs 93 la categoria de vârstă 15-19 ani, 72 la 40-44 de ani și un caz la sub 15 ani”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

Peste 80% dintre femeile care fac avorturi sunt din zona rurală. Sunt preferate secțiile de obstetrică-ginecologie din sistemul public de sănătate, dar, pentru primul semestru al acestui an, 162 de vasluience au ales clinicile private.

Specialiștii susțin că principala cauză a sarcinilor nedorite o reprezintă lipsa de informare asupra metodelor de contracepție. Urmează presiunile exercitate de familie, lipsa unui spațiu de locuit, a unui loc de muncă, iminența întreruperii studiilor.

Efectele unui avort sunt diverse: depresie, comportament agresiv față de tatăl copilului sau propria persoană, tulburări de personalitate, anxietate, inflamarea trompelor uterine. Numeroși sociologi sunt de părere că avortul produce efecte și în societate prin dezvoltarea unei atitudini pasive față de tragediile umane, dispariția principiului de a ocroti copilul și pe cei slabi, deteriorarea relațiilor familiale sau neîncrederea populației în sistemul medical.

Riscurile avortului: sterilitate și cancer de col uterin

Medicii spun că multe dintre femeile care recurg la avort nu știu care sunt riscurile la care se expun.

“În urma unui avort, întotdeauna există posibilitatea apariției unei infecții, care poate determina obstrucția trompelor uterine, deci sterilitate. Apoi, există riscul unei perforări a uterului sau al unei hemoragii. Hemoragiile trenante relevă faptul că au rămas resturi placentare, așa că se impune un nou chiuretaj. În zilele noastre, chiuretajele se fac în siguranță, dar, ca orice intervenție chirurgicală, nu sunt lipsite de riscuri, iar femeile ar trebui să știe exact la ce se expun”, menționează un medic specialist în obstetrică-ginecologie.

Un alt risc, la care se expun femeile care au făcut mai multe întreruperi de sarcină, este apariția cancerului de col uterin sau de sân, forme des întâlnite în județul nostru.

Vasluienii cred că sărăcia și lipsa de perspective e cauza pentru care multe femei refuză să aducă pe lume copii: ”Nu au, săracii de ei, nici case, nici locuri de muncă nimic! Pentru ce să mai aducă pe lume copii? Să vadă că nu au ce să le ofere? Eu am avut trei, dar aveam loc de muncă, soția la fel, aveam apartament. Acum, nu mai au decât sărăcie”.


Leave a Reply