Peste 13.000 de vasluience s-au testat gratuit


Mihaela Vlada

Pentru creșterea gradului de informare a populației feminine în ceea ce privește utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice, reamintim că Ministerul Sănătății derulează un program național de efectuare gratuită a testării Babeș-Papanicolau. În județul nostru, acesta se derulează prin două rețele, organizate de Spitalul Județean de Urgență și Spitalul Municipal Huși, având incluse 153 de centre de informare și consiliere (cabinete de asistență medicală primară aflate în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate), 59 de centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal și patru laboratoare de analize în domeniul citologiei cervicale.

Programul se adresează femeilor de 25-64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

În situația în care o pacientă a beneficiat de acest program și rezultatul testului Papanicolau este negativ, ea va fi reprogramată pentru o nouă testare gratuită peste cinci ani.

În cazul unor afecțiuni depistate, leziuni displazice sau invazive, precum și a unor rezultate neconcludente, pacienta primește bilet de trimitere către un specialist, pentru continuarea investigațiilor.

“În județul Vaslui, de la debutul acestui program (octombrie 2012) și până la sfârșitul anului 2017, au fost testate gratuit 13.063 de femei, dintre care 528 au fost trimise către medicii specialiști pentru investigații suplimentare. Încurajăm populația feminină să se adreseze medicilor de familie pentru a beneficia gratuit de testare Papanicolau, program pentru care Ministerul Sănătății continuă să asigure fondurile necesare. Reamintim populației feminine importanța depistării cancerului de col uterin în stadii precoce și îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către medicii specialiști, pentru diagnostic și tratament, crescând astfel șansele de vindecare”, a declarat Mihaela Vlada, directoarea Direcției de Sănătate Publică Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: