Peste 143 de tineri vor să deschidă afaceri noi: Aglomerație la proiecte europene


Proiectele depuse până în prezent de tinerii fermieri din județul Vaslui, în cadrul măsurilor active pentru care s-au deschis sesiuni de depunere de cereri de finanțare în anul 2017, este de 143, iar fondurile se ridică la suma totală de 11.756.881 euro.

Tinerii fermieri vasluieni sunt tot mai interesați să acceseze fonduri europene, atât pentru sectorul agricol, cât și pentru sectorul non-agricol. De când au fost deschise sesiunile de finanțare, de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), zeci de proiecte au fost depuse de agricultorii vasluieni, iar numărul celor care doresc să acceseze fonduri europene crește de la o zi la alta.
Cele mai multe Cereri de Finanțare pentru activitățile din sectorul agricol au fost depuse pe submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” (fosta măsura 141), prin care fiecare proiect poate beneficia de maximum 15.000 de euro.
La nivelul județului Vaslui au fost depuse, în anul 2017, 54 de proiecte., în valoare totală aproximativă de 810.000 euro, aflate în prezent în etapa de evaluare. Domeniile de activitate ale acestora sunt cultura cerealelor, legumicultura, zootehnia și apicultura.
Un interes deosebit au manifestat beneficiarii și pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, prin care fiecare proiect poate beneficia de maximum 50.000 de euro – la nivelul județului au fost depuse 36 de proiecte, în valoare totală aproximativă de 1.480.000 euro, aflate în prezent în etapa de evaluare. Domeniile de activitate ale acestora sunt cultura cerealelor, legumicultura, zootehnia și apicultura.
Fermele mari și fermele de familie au avut posibilitatea de a accesa submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” pentru care Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Vaslui a primit în acest an 27 de proiecte. Dintre acestea, 26 sunt pentru sectorul vegetal, constând în achiziții de utilaje moderne performante (tractoare, semănători, pluguri, etc.) și un proiect pentru sectorul zootehnic. Valoarea totală nerambursabilă a tuturor proiectelor depuse în anul 2017 pentru sM 4.1 se ridică la 8.156.881 euro. Precizăm că în prezent toate aceste proiecte se află în etapa de evaluare.
O altă submăsura de succes din PNDR 2014-2020, din punct de vedere al numărului mare de proiecte depuse, este 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”. Numărul Cererilor de Finanțare depuse în 2017 este de 26, însumând 1.310.000 euro, aflate în prezent în etapa de evaluare. Domeniile de activitate pentru care s-au solicitat finanțări sunt: activități meșteșugărești de prelucrare a lemnului și pietrei, fabricarea lumânărilor, fabricarea săpunurilor, încălțăminte, ateliere de confecții și țesături, servicii de coafor și înfrumusețare, activități fotografice, service-uri auto, etc.”, a declarat Alin DanTrifu, directorul OJFIR Vaslui.


Leave a Reply