Peste cinci sute vasluieni au solicitat îngrijiri medicale la domiciliu


Casa Județeană de Aigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui a primit în acest an 902.000 de lei pentru a asigura pacienților îngrijiri la domiciliu, cu 72.000 de lei mai mult decât în 2016. Până în prezent, s-au înregistrat 523 de beneficiari și nouă furnizori. La această dată, pe lista de așteptare se află 17 cereri.
Reprezentanții CJAS Vaslui anunță că, pentru obținerea deciziei de îngrijiri medicale la domiciliu, asiguratul sau un membru al familiei trebuie să depună o cerere, însoțită de actul de identitate și recomandarea medicală: „CJAS Vaslui analizează cererea și recomandarea într-un interval de două zile lucrătoare de la data depunerii. Cererea este aprobată în limita sumei prevăzute pentru această destinație. În situația în care cererile depășesc bugetul aprobat pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu, se alcătuiesc liste de prioritate. Se ține cont de data înregistrării cererilor la CJAS, tipul și stadiul afecțiunii, nivelul de dependență al bolnavului”.
Pachetul de servicii pentru îngrijiri medicale și paliative la domiciliu cuprinde: măsurarea parametrilor fiziologici (temperatură, respirație, puls, tensiune), administrarea de tratamente, atât oral, cât și injectabil, sondaj vezical, îngrijirea sondei urinare și administrarea medicamentelor intravezical pe sonda vezicală, aplicarea de perfuzii, manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor vasculare ale membrelor și escarelor de decubit, alimentarea artificială pe gastrostomă, îngrijirea plăgilor simple, îngrijirea stomelor, îngrijirea tubului de dren și a canulei traheale, instruirea asiguratului, aplicarea de ploscă.
Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri la domiciliu se stabilește de către medic, dar nu pot fi mai mult de 90 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni calendaristice.


Leave a Reply

%d bloggers like this: