Pesticidele de pe fructe și legume, ușor de îndepărtat


Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui informează că există trei metode prin care se elimină pesticidele cu care pot fi stropite fructele și legumele pe care le cumpărăm din comerț. Din fericire, acestea sunt la îndemâna oricui și au la bază două ingrediente pe care le găsim în bucătărie: oțet și bicarbonat de sodiu.

“Minimum două mese de legume și fructe consumate zilnic înseamnă garanția unui organism sănătos și viguros, însă doar în teorie pentru că, în realitate, acestea sunt modificate semnificativ de substanțele chimice menite să le potențeze creșterea: pesticidele și erbicidele”, menționează reprezentanții DSP.

Concret, nitrații (azotații) și fosfații sunt hrană pentru plante și otravă pentru organismul uman. Cu știință sau nu, ne-o administrăm zilnic, dacă nu am învățat să ne protejăm. În mod surprinzător, nu microbii de pe fructe și legume reprezintă marea problemă, ci pesticidele și chimicalele cu care au fost stropite pentru a crește mari, frumoase și pentru a ține dăunătorii departe.

De exemplu, avem grijă de veselă, o spălăm de atâtea ori, deși o ținem în dulap, dar mâncăm un măr imediat după ce îl ștergem de tricou sau după ce îl trecem zece secunde prin apă.

“Sunt trei soluții simple, testate, pentru această problemă. Prima, acceptată la nivel mondial, este să spălăm fructele și legumele cu un amestec de oțet și apă (o parte oțet, patru de apă). Lăsăm fructele în lichidul acesta câteva minute. A doua soluție: punem bicarbonat de sodiu și sucul de la o lămâie în apă, apoi adăugăm fructele și legumele. Lăsăm amestecul să acționeze cinci minute. Ultima soluție constă în îndepărtarea cojii, chiar dacă aceasta conține cei mai mulți nutrienți, ori în fierberea fructelor și legumelor”, arată specialiștii vasluieni.


Leave a Reply