Peter Kelder și Berni Sidgel – Străvechiul secret al izvorului tinereții (I)


Introducere

În această carte sunt prezentate idei și tehnici care vă vor ajuta să arătați mai bine și să vă simțiți mai tineri cu 10-15 ani, ele vă vor da putere, vă vor îmbunătăți sănătatea, vă vor prelungi viața și vă vor învăța să vă bucurați de ea.

„Străvechiul secret al izvorului tinereții” are să vă arate serii întregi de exerciții simple, care se numesc „Cinci ritualuri”. Totodată, veți descoperi o multitudine de informații colaterale privitoare la dietă, respirație, energetica vocii și multe altele. Veți cunoaște experiența însuflețitoare a oamenilor care practică „cinci acțiuni rituale”, veți cunoaște sfaturile și indicațiile medicilor.

Pentru a activa procesul de întinerire, vă rugăm nu așteptați o întâlnire față în față cu moartea. Începeți chiar acum!

Pace vouă!

Adeseori, întâlnesc oameni care încep să trăiască pe deplin numai atunci când descoperă că suferă de o boală gravă și când devin conștienți că sunt muritori. Când se întâmplă acest lucru, ei trăiesc o renaștere deplină atât spirituală, cât și fizică, încât se întâmplă ca boala să dispară. Când un asemenea proces de reînnoire începe în forță, îmbătrânirea încetează și începe întinerirea.

Însă, atunci când veți citi paginile următoare, să nu uitați că, în realitate, această carte nu descrie ritualuri, exerciții sau tehnici. De fapt, este despre dumneavoastră, despre unicitatea dumneavoastră, despre credința și imaginația dumneavoastră, despre dorințe și speranțe, despre potențialul dumneavoastră, despre capacitatea dumneavoastră de a vă bucura de plinătatea vieții.

Știința a dovedit că acțiunile și gândurile noastre pot exercita o influență fizică asupra corpului și creierului. Ținând seama de acest lucru, putem  să modificăm în mod conștient acțiunile și gândurile noastre pentru a realiza efectele care ne sunt necesare. Exercițiile și tehnica menționate în această carte urmăresc tocmai acest scop. Eu însumi am practicat “Cinci Ritualuri” și acestea mi-au creat o mulțime de  emoții. Sunt convins că, dacă  veți face exerciții în mod regulat și dacă veți aduce în viața dumneavoastră bucurie, veți îmbunătăți atât sănătatea dumneavoastră fizică, cât și cea psihică și veți începe procesul de întinerire.

De asemenea, veți obține accesul la energia forței vitale, care este sensul oricărui lucru, și veți învăța să o folosiți. Știința contemporană poate să descopere existența acestei energii și poate începe s-o studieze. Eu am experimentat cu mantre anexate la această carte și am putut simți modificările ale energiei provocate.

Permiteți-mi să vă împărtășesc o poveste. Odată, noaptea, am meditat și am lucrat cu mantre fiind culcat în pat. Alături de mine dormitau ghemuite pisicile. Soția mea, care se afla în altă cameră, a simțit deodată o energie neobișnuită și a intrat la mine să vadă ce se petrece. Când a intrat, eu am deschis ochii și am constatat că și pisicile mele simțeau ceva neobișnuit. Ele ședeau una lângă alta cu atenție încordată, iar eu niciodată nu le văzusem atât de vioaie la ora 11 seara. Cred că acest caz a demonstrat cât de reală și palpabilă este aceasta energie și  cum ea poate să impună ca în viața dumneavoastră să aibă loc schimbări care vor fi recepționate și de cei din jur.

De aceea, vreau să vă dau un sfat: acceptați acea informație prețioasă pe care o veți întâlni aici. Folosiți-o pentru iluminarea și inspirațiile dumneavoastră, apoi creați transformarea proprie. Să nu uitați că este imposibil să găsiți izvorul tinereții uitându-vă în toate părțile. Începutul tuturor schimbărilor se află în interiorul vostru.Deci, începeți chiar acum!

Din partea editorului

Când ultima tastă și-a lăsat amprenta, el a părăsit mașina de scris, a adunat filele scrise într-un teanc și a aruncat o privire; în ea erau amestecate satisfacție și nesiguranță pentru titlul care spunea „Ochiul Renașterii. Peter Kelder”.

Manuscrisul pe care Kelder îl ținea în mână nu era o măreață operă literară, însă era o operă scurtă, simplă, precisă și compusă cu iscusință. În afară de aceasta, era o adresare care multora dintre dumneavoastră vi se va părea importantă și chiar necesară. Nici în visele sale cele mai îndrăznețe Kelder nu-și putea imagina că, începând din anul 1939, această cărticică va fi tradusă în zeci de limbi, chiar și în limba nevăzătorilor, și va sluji multor generații din lumea întreagă.

În cartea lui sunt descrise cinci exerciții străvechi tibetane, care au fost aduse în Occident de un ofițer în rezervă al armatei britanice, care este menționat în carte sub numele colonelului Bradford. Cele “Cinci Ritualuri”, cum au fost denumite aceste exerciții, sunt destinate să descopere secretul izvorului minunat al tinereții eterne.

În curând, cartea lui Kelder a fost publicată și, deși nu a devenit bestseller, avea suficientă popularitate și a fost reeditată opt ani mai târziu, în 1947. Chiar atunci când reeditarea a încetat, cartea se transmitea din mână în mână și, cu timpul, a căpătat statutul cărții de cult sau de carte clasică.

Mai târziu, în anul 1985, Kelder a creat o nouă ediție a cărții sale, iar editura „Harbor Press” a publicat-o sub denumirea „Străvechiul secret al izvorului tinereții”. Trecuse mai mult de o jumătate de secol de când cartea apăruse pentru prima dată, iar în acea perioadă lumea se schimbase complet. Cultura occidentală se afla sub influența tehnologiilor generației noi și a început să caute răspunsuri în străvechea înțelepciune a Orientului. Misticismul oriental, concepția despre o energie subtilă, practicarea de yoga și credința că aceste lucruri exercită influențe asupra sănătății și întineririi fizice nu mai păreau ideile excentrice ale unor oameni stranii. Dimpotrivă, aceste lucruri au ocupat poziții stabile în cultura occidentală.

În sfârșit, soarta a surâs micuței cărți a lui Peter Kelder. Popularitatea ei a început să crească. În următorii zece ani, „Străvechiul secret al izvorului tinereții” s-a transformat într-un fenomen editorial internațional. În Statele Unite, a întrecut multe bestseller-uri din lista New York Times. În Germania, Austria și Elveția, cartea era numită o descoperire națională. În Germania, și azi, după zeci ani de la prima ei ediție, cartea se află pe lista celor mai bune bestsellere.

Cartea lui Kelder a fost editată în douăzeci de limbi și mesajul ei a înconjurat lumea întreagă. Desigur, nu ar fi putut să se bucure de un asemenea succes, dacă nu și-ar fi îndeplinit promisiunea principală: să ajute pe cititor să atingă întinerirea, sănătatea și puterea de viață. Desigur, această concluzie se confirmă prin fluxul scrisorilor primite de la cititori, în care se povestește cât de mult i-au ajutat cele “Cinci Ritualuri”.

În scrisorile lor, cititorii adeseori pun două întrebări. În primul rând, doresc să obțină date mai detaliate despre temele care sunt amintite pe scurt în originalul lui Kelder. În al doilea rând, vor să afle mai multe despre autorul misterios al cărții, fără să mai vorbim despre eroul principal, colonelul Bradford.

Cartea pe care o țineți în mână a fost scrisă ca răspuns la prima dintre aceste întrebări. Rămâne încă o a doua problemă care îi interesează pe cititori: personalitățile lui Kelder și Bradford. După cum au presupus toți, cei doi au părăsit această lume, ceea ce îl amuză pe Kelder, care și azi este în viața și este sănătos, după trecerea unei jumătăți de secol din momentul publicării cărții sale. Din păcate, el a hotărât să lase totul așa și să nu ridice vălul care acoperă secretul.

Vă încredințez că nu am nicio dorință de a nu respecta singurătatea lui Kelder. Totodată însă, înțeleg și dorința cititorilor de a-l cunoaște pe omul ale cărui cuvinte au exercitat o influență covârșitoare asupra vieții lor. De aceea, sper că el mă va ierta dacă voi comunica unele detalii despre viața lui.

Kelder a fost fiul adoptiv al unei familii iubitoare olandeze din Vestul Mijlociu al Statelor Unite. Încă adolescent, a părăsit casa părintească și, având binecuvântarea părinților, a plecat către încercările vieții. Mai târziu, Kelder, ca și colonelul Bradford, „a fost în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii” ca ofițer al unui vas comercial. El s-a transformat într-un om rafinat, instruit, care cunoștea multe limbi și a purtat dragoste pentru carte și biblioteci, pentru cuvinte și poezie.

Recent, într-o memorabilă dimineață de primăvară, Kelder m-a acompaniat într-o călătorie în California de Sud. Spre mirarea lui, multe lucruri despre care își amintea s-au păstrat până în prezent, de exemplu, casa unde el a locuit, care este așezată pe dealurile Hollywood-ului, nu departe de casa-legendă a cinematografiei, cea a lui Errol Flynn.

Kelder susține că Bradford a fost copiat după pe un om absolut real; cu el s-a întâlnit întâmplător într-o regiune din Los Angeles, deși Bradford este un pseudonim.

Nu mai puțin interesant decât Kelder sau Bradford este Harry J. Hardner, cel care a publicat, în anul 1939, „Ochiul Renașterii”, acționând printr-o mică editură, „Midday Press”. Probabil că Hardner a fost cel care l-a întâlnit primul pe Bradford, i l-a prezentat lui Kelder și l-a rugat să scrie o carte despre aventurile tibetane ale lui Bradford.

Kelder vorbește doar puțin despre relațiile între ei. Vom fi nevoiți să ne mulțumim cu relatarea că el și Hardner au devenit prieteni pe viață și au menținut legătura unul cu celălalt până la moartea lui Hardner, în anii 1970. Pe de altă parte, Bradford a intrat în viața lor, apoi a dispărut fără urmă.

Eu presupun că, deși Peter Kelder a scris „Ochiul Renașterii” la persoana întâi, nu el s-a împrietenit cu colonelul până la expediția sa în Tibet. Presupun că această onoare îi aparținea lui Harry Hardner, care, probabil, l-a rugat pe Kelder, scriitor talentat, să scrie pentru el povestea în care Hardner să rămână necunoscut. Astăzi, când au trecut peste 60 de ani de la aceste evenimente, chiar lui Kelder i-ar fi fost greu să-și amintească ce fel de informații a primit în urma contactelor directe cu colonelul Bradford și ce a aflat de la Harry Hardner. Totodată, nu este clar cât de mult Kelder și-a înfrumusețat povestea.

Este imposibil să dăm un răspuns univoc la toate aceste probleme. Dar oare are vreo importanță? În final, este important doar ce valoare reprezintă pentru cititori cartea și dacă este capabilă într-adevăr să le schimbe viața. Sper că următoarele capitole vă vor ajuta să dați un răspuns pozitiv.

Doar dumneavoastră trebuie să dați un răspuns definitiv. (va urma)


Leave a Reply

%d bloggers like this: