Peter Kelder și Berni Siegel – Străvechiul secret al izvorului tinereții (V): Povestiri adevărate despre vindecare și întinerire


Într-una dintre zilele dogorâtoare și înăbușitoare ale sfârșitului lui august, în casa mea a sunat soneria care urma să-mi schimbe viața, oricât de banală ar părea această frază. Femeia de la capătul celălalt al firului a spus că este redactor al editurii „Harbor Press”, că a văzut articolul meu într-o revistă națională și că ar vrea că lucreze cu mine la o carte. Inima mea de scriitor a tresărit. Mi-a mai explicat că este vorba despre o completare a cărții, sub titlul „Ochiul Renașterii – taina străveche a preoților lama tibetani”.

La început, am fost oarecum sceptic. Ea a spus că sarcina mea va fi să iau interviuri celor cărora Ritualurile i-au ajutat să-și refacă sănătatea și să dea înapoi procesul de îmbătrânire. Suna interesant, însă nu prea veridic.

Eu am citit „Ochiul Renașterii” și, ca și la alți oameni cu care am discutat ulterior, primul meu gând a fost că acest lucru este prea bun ca să fie adevărat. Editorul mi-a trimis copiile scrisorilor ce relatau despre minunile vindecării, despre întinerire și însănătoșire. Autorii susțineau că datorită celor Cinci Ritualuri din „Ochiul Renașterii” au scăpat de artrită deformantă, urmări ale accidentului cerebral vascular etc. și au început să arate cu 10-20 de ani mai tineri. Gândul că asemenea exerciții simple pot produce un asemenea efect incredibil mi se părea absurd. Totuși, am hotărât să încep să execut acțiuni rituale.

După o jumătate de an, mi-a fost clar că acea sonerie din august într-adevăr mi-a schimbat viața. Nu era atât de important faptul că semnarea contractului cu „Harbor Press” s-a dovedit a fi foarte avantajoasă și nici măcar faptul că în timpul lucrului am primit șansa de a întâlni oameni atât de minunați și interesanți. Principalul era însăși cartea. Cinci Ritualuri mi-au umplut viața cu o  nouă energie și cu senzația unei sănătăți excepționale. Am descoperit că pot mai bine ca oricând să înving ritmul tensionat al vieții cotidiene și al celei de scriitor. De mulți ani nu mă mai simțisem atât de bine și de sănătoasă.

M-au uimit atât de mult schimbările petrecute cu mine, încât am început să le propun tuturor persoanelor pe care le cunoșteam să practice ritualurile. Ceea ce la început reprezenta pentru mine o muncă, în final a devenit o parte integrantă a vieții mele. În curând, soțul meu și doi prieteni au adăugat acțiunile rituale la gimnastica lor matinală. La serate, mai curând fac propaganda „Ochiului Renașterii” decât povestesc despre munca mea de scriitor.

Nu pot să susțin că abordarea mea este pur științifică sau absolut obiectivă. Eu am 43 de ani, am discutat cu oameni care erau de două ori mai în vârstă decât mine sau de două ori mai tineri decât mine. Noi toți consideram că ritualurile ne-au ajutat să ne îmbunătățim sănătatea și să trăim viața la valoarea ei reală. Acțiunile rituale atestă că izvorul legendar al tinereții este accesibil tuturor și fiecăruia, fără excepție.

Și-a recăpătat sănătatea pierdută

John Kreimer are 42 de ani și predă engleza la școala orașului Long-Bitch, din statul California. Este căsătorit, are două fiice, una de trei ani și jumătate și una de șase luni. El consideră ritualurile un miracol.

Încă din adolescență, începuse să aibă probleme serioase cu spatele, iar mai târziu i s-a pus diagnosticul: spondiloartrită anchilozantă, un proces inflamator rar în coloana vertebrală. În cazuri grave, vertebrele se sudează împreună, la început în partea inferioară, apoi procesul înaintează în sus și în final coloana vertebrală se îndoaie spre față și devine rigidă. Ligamentele și tendoanele se osifică. Boala este însoțită de dureri mari și este imposibil de vindecat.

În anul 1979, când John se apropia de 30 de ani, din cauza bolii era în incapacitate de muncă. Ajutat de tatăl său, profesor la Universitatea Stanford, a încercat tot ce a putut să-i dea medicina. Numai că medicii nu au putut să-i ofere aproape nimic, în afară de analgezice, care „doar mascau problema principală și creau probleme noi”. Radiografiile făcute în acea perioadă arătau o coloană vertebrală de om de 50 de ani. Fizioterapeutul i-a spus că majoritatea celor care se află în situația lui, de obicei, depun armele. John  a reacționat altfel în fața necazului.

„Eram gata să fac orice ca să mă însănătoșesc”, spunea el. A fost o hotărâre serioasă, chiar radicală. Conform spuselor sale, “a ieșit din limitele medicinei tradiționale”: „Am încercat multe sisteme de exerciții și tipuri de tratamente, printre care și yoga, relația biologică inversă și tehnica lui Rosen, care este îndreptată spre eliberarea corpului de emoții chinuitoare. Am început să mă interesez de medicina chineză și de știința despre energetica umană. Când aveam 35 de ani, m-am întâlnit cu un medic care se ocupa de acupunctură și de ierburi tămăduitoare. Totul a fost în zadar”.

Acum câțiva ani, John a auzit de cartea „Ochiul Renașterii” și a cumpărat-o. A început să execute acțiuni rituale și, treptat, a dus numărul repetărilor la 21. „Nu încetez să mă mir de modificările care se petrec în corpul meu de atunci, de când am început să practic zilnic cele Cinci Ritualuri. Coloana mea vertebrală a devenit mai flexibilă, ținuta s-a îmbunătățit considerabil. Am devenit mult mai rezistent, pot să merg mai mult, fără să obosesc. Datorită celor Cinci Ritualuri, corpul meu a devenit mai puternic și mai mlădios. Dacă este necesar, pot să iau în brațe un copil și pot chiar să alerg. Vreau să spun, să alerg cu adevărat, pentru plăcere sau atunci când mă grăbesc să ajung undeva. Înainte, acest lucru era imposibil din cauza durerilor și din cauza mobilității reduse a coloanei vertebrale. Probabil că trecuseră 20 de ani de când am putut să alerg ultima oară. De asemenea, cele Cinci Ritualuri mi-au influențat în mod miraculos respirația. A patra acțiune rituală, într-adevăr, deschide plămânii”, spune John.

În afară de cele Cinci Ritualuri, John a început să practice meditația și acum studiază medicina ayurvedică – sistemul de tratament apărut în India antică, ale cărei principii sunt predate azi de Dipak Chopra și alții. “M-am dus la conferința doctorului Chopra, spune John, și am luat cu mine «Ochiul Renașterii». Am vrut să aflu părerea lui despre acțiunile rituale. Mi-a spus că îi este cunoscut acest sistem și că folosește Ritualurile în programul său”.

Din 1985, când a ieșit de sub tipar „Ochiul Renașterii”, editura „Harbor Press” a primit sute de scrisori de la oameni, care, ca și John Kreimer, cu emoție și bucurie, au povestit cum cele Cinci Ritualuri le-au schimbat viața. În ianuarie 1994, editura a trimis formulare la aproximativ 3.000 de clienți pentru a afla părerea lor despre cele Cinci Ritualuri din „Ochiul Renașterii”. Participanții la sondaj au fost rugați să evalueze cartea pe o scară de la 1 până la 10. Din 275 de formulare luate la întâmplare, 83% au dat cărții nota 9 sau 10. Wein Morris, din Kamberland, statul Maryland, și Lois Munson, din Kasper, statul Wyoming, au dat cărții nota 15 ca să ne arate cât de importantă o consideră.

Studiind mai multe formulare și scrisori, am aflat că oamenii au început să practice Acțiunile Rituale din diferite motive. Pentru unii, reprezentau ultima speranță după ce medicina tradițională nu a putut să-i vindece de diverse maladii. Pentru alții, erau mijloacele de a obține și păstra sănătatea. Unii erau împinși spre practicarea Ritualurilor de simpla curiozitate, alții de începutul îmbătrânirii, de o boală neașteptată, o operația sau o traumă. Mulți au început să practice ritualuri fiindcă au văzut cât de mult folos le-au adus prietenilor sau rudelor sau fiindcă au insistat soțiile lor.

Vârsta participanților la sondaj era de la 20 până la 95 de ani. 40% dintre cei intervievați ne-au comunicat că execută cele Cinci Ritualuri de peste doi ani, iar 33% de la șase până la 23 de luni.

La sondaje au participat reprezentanți ai tuturor profesiilor – de la medici, fermieri și învățători, până la constructori și agenți de vânzări. Ecourile veneau din toată țara, din orașe mari și mici așezări, și singurul lucru care le unea era convingerea că Ritualurile le-au îmbunătățit viața.

„Îmi place ideea – scria Bond Balton, din Montgomery, statul Alabama, în vârstă de 32 de ani – că, practicând exercițiile 10-15 minute pe zi, pot să-mi prelungesc viața cu 50 de ani”. După ce a practicat timp de cinci luni cele Cinci Ritualuri, Bond a încetat să ia medicamente pentru ulcerul gastric de care suferise.

Laura Nelson, 39 de ani, a suferit un accident la spate. Din aceasta cauză, aproape că nu putea să se miște. A fost nevoită să ia calmante și relaxante musculare. La un an și jumătate după accident, a primit întâmplător cartea „Ochiul Renașterii”. „Ca să ajung la 21 de repetări ale fiecărui Ritual, a fost nevoie de aproape șase luni, spune ea. În fiecare zi m-am simțit mai bine și mai puternică decât ieri. Mușchii și-au recăpătat elasticitatea. Acțiunile rituale tibetane sunt uluitoare. Voi continua să le practic până la sfârșitul vieții”.

Printre oamenii în vârstă care au completat formularele noastre, s-a numărat și o femeie din Carbondayle, statul Illinois, în vârstă de 90 de ani, care ne-a scris după două săptămâni de practicare a celor Cinci Ritualuri. Era uimită că, într-un timp atât de scurt, tensiunea sa arterială scăzuse de la 190/78 până la 178/66. „Fiți siguri, scria ea, că voi continua să practic acest minunat sistem”.

Duglas Blay, din Spocan, statul Washington, are 91 de ani. Acum patru ani, a început să practice cele aflate din „Ochiul Renașterii” și și-a modificat alimentația. Acum, nu mai are nevoie de medicamente, pe care le lua din cauza anginei, ulcerului gastric și a problemelor cu sinuzita. (Va urma)


Leave a Reply