Politica este a noastră, a tuturor: “Liberal până în măduva oaselor”


bichinet3Un dialog incendiar cu vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, profesorul Corneliu Bichineț.

– Încă vă mai urmărește trecutul, ca să spun așa. Este Bichineț liberal?
– Până în măduva oaselor. Și am un avantaj în fața multora, care sunt nepoți de torționari, acela că bunicul meu, Neculai Turcu, a fost membru al PNL și a fost și primarul comunei Dragomirești, unde este acum primar liberal băiatul lui bunicul. Eu am mai umblat ca Ulise rătăcitor, la PRM, partid care avea și are o structură liberală foarte puternică.
– Același lucru puteți să-l spuneți și despre PDAR și PUNR, unde se spune că ați mai fost?
– Nu! Ești în eroare, tinere. Eu m-am înscris în ’95, alături de Gheorghe Funar, în PUNR, Partidul Unității Naționale Române. Am ieșit consilier județean, am făcut filiale de la zero în județ și, după doi ani, PUNR s-a desființat și am trecut împreună cu Gheorghe Funar la PRM. Acesta este întregul meu parcurs politic. Ești lămurit?
– Sunteți cunoscut sub trei aspecte, trei fețe: om politic, om al administrației, om al agriculturii. În care ipostază vă simțiți cel mai împlinit?
– Eu nu sunt trei în unu, sunt unul, același, sunt bărbatul, omul Corneliu Bichineț și, întrucât am de gând să activez până în ultima clipă a vieții mele, nu pot să-ți spun acum dacă sunt împlinit sau nu deoarece sunt în devenire.
– Oamenii știu deja că vreți să deveniți președinte al Consiliului Județean (CJ)…
– În 2016, toate partidele din județ, pe lângă alegerile pentru primari și consiliile locale, se pregătesc pentru CJ. Eu pot candida la alegerile locale pentru CJ. În urma voturilor pe care PNL le va obține, și eu împreună cu el putem negocia cu celelalte partide, dacă avem ce negocia, pentru funcția de președinte și/sau pentru o funcție de vicepreședinte.
– Puteți să spuneți sau să recunoașteți că există o bătălie în partid, în PNL, pentru poziția pe care o va ocupa fiecare pe lista pe care o va înainte partidul la alegerile locale de anul viitor?
– Nu este nicio bătălie, sunt oameni cu aspirații, este firesc să fie așa, vom face sondaje de opinie și eu cred că primul care va deschide lista de consilieri pentru PNL voi fi eu, dacă sondajele de opinie din tot județul îmi vor da câștig de cauză. Mă voi strădui să câștigăm cu PNL cât mai multe locuri de consilieri județeni.
– În această cursă de nominalizare, dacă nu veți obține poziția fruntașă pe listă, vă veți mulțumi cu mai puțin?
– O voi obține!
– Dacă nu veți obține, în urma alegerilor și a negocierilor despre care ați vorbit, funcția de președinte sau vicepreședinte, vă veți mulțumi cu mai puțin, adică numai cu postul de consilier județean?
– Păi, dacă n-o să fim capabili noi, cei de la PNL, uniți cu PDL, să luăm de două ori mai multe mandate de consilieri decât am făcut-o până acum, înseamnă că fie suntem dezorientați, nu știm ce vrem, fie că populația județului chiar are alte opțiuni. Eu mă voi strădui și sunt sigur că voi optimiza scorul PNL în Vaslui, încât acest județ să fie colorat mai mult în galben-auriu decât în roșu.

“Eu sunt din acest județ, am crescut aici, iubesc oamenii de aici”

– Sunteți liberalul din coasta sau de lângă pesedistul Dumitru Buzatu?
– Da, și? Vrei să stau în capul lui? Dumitru Buzatu, în acest moment, este președintele CJ. El nu are subordonați. CJ, în structura sa, are și doi vicepreședinți, unul de la PSD și unul de la PNL. Doar nu ați fi vrut ca să fie toți de la PSD?! În politică nu există prietenie, în politică există colaborări și adversități. Așa că le întind mâna celor care sunt timorați acum și nu știu ce să facă, să vină să întărim echipa PNL.
– Dacă Dumitru Buzatu v-ar cere, în calitatea sa de prieten, să renunțați la candidatură, ați face-o?
– Nu poate să-mi ceară nici tata acest lucru, darămite Dumitru Buzatu.
– Cum își vede Corneliu Bichineț viitorul politic?
– În funcție de muncă și capacitate. În ce privește viitorul, nici cei care se cred astăzi pe cai mari nu știu ce le rezervă. Stați pe aproape!
– Nu ați avut un traseu politic deloc liniar. Ați avut un adversar politic recunoscut într-o perioadă. Astăzi, sunteți coleg și chiar vă susține. Vorbesc despre senatorul Dan Marian.
– Se pare că s-a demonstrat…
– Credeți în sinceritatea sa?
– Da!
– De ce este important pentru vasluieni ca Bichineț să fie președintele CJ?
– Pentru vasluieni este important ca toate proiectele începute de CJ să fie finalizate. Iată, acum, 20 de primari au semnat contracte pentru drumuri și aducțiuni de apă și sunt foarte bucuros că pot să vin cu ceva concret în fața oamenilor. De asemenea, eu sunt din acest județ, am crescut aici, iubesc oamenii de aici. Nu exagerez, dar cred că astăzi au fost peste 40 de oameni în audiență la mine și mă străduiesc să le fiu de ajutor. Așa că, dacă aceia care apar o dată la cinci luni de zile fotografiați într-un ziar local cred că au șanse de câștig, se înșeală amarnic.
– Județul Vaslui este consacrat, este cunoscut ca fiind un județ roșu. De la revoluție, un singur partid a condus la nivel local.
– Până nu am ajuns eu la PNL, PNL nu a avut niciodată în fruntea CJ un reprezentant. Ce-ar trebui să facă acum liberalii? Să mă calce în picioare sau să mă dea afară, pentru că au și ei un om aici? Ceea ce este roșu va rămâne roșu în județul Vaslui, dar s-au născut între timp foarte mulți oameni, au crescut foarte mulți care trebuie să fie capacitați de PNL să întărească rândurile acestei formațiuni, care, iată, l-a putut da pe președintele țării.
– Dacă la nivel central și la Vaslui, în acest palat, s-ar schimba această culoare politică din roșu în galben, ce ar aduce asta vasluienilor?
– Eu sunt convins că PNL va prelua guvernarea țării foarte curând, în cinci luni, în șase luni, poate după alegerile locale. Va exista un guvern de oameni capabili să facă bine pentru România și atunci, dacă și cei de la prefectură, din direcțiile deconcentrate vor fi ai PNL, și noi, și mulți primari vor fi ai acestui partid, care iubește munca, seriozitatea, proprietatea, implicarea, atunci eu cred că și în județul Vaslui o să fie mai bine. Eu nu sunt nihilist, oameni buni sunt în toate partidele, dar în absolut toate partidele, de asemenea, oameni răi sunt în toate partidele, oameni periculoși sunt în toate partidele. Eu am avut noroc toată viața să cunosc mulți oameni buni, cu care am putut colabora, și am avut și nenorocul să trebuiască să-i suport pe cei care nu sunt buni de nimic.

“Am avut norocul să mă nasc din părinți tineri în Bacău, să-mi petrec copilăria în Vladia, să învăț în Bârlad, să fiu director de liceu la Negrești, președinte și vicepreședinte de CJ la Vaslui”

– Ați recunoscut întotdeauna valoarea electorală a primarilor…
– Și acum o recunosc, acum este mai mare decât oricând.
– … și buna organizare a PSD.
– Într-o bună zi, am să organizez eu PNL Vaslui după capul meu. Dacă am putut obține cu PRM 10%, adică 25% din scorul național al partidului… Tu îți imaginezi: dacă vreodată eu am să am posibilitatea să organizez PNL Vaslui și mă voi înconjura de 20 de oameni adevărați, ce iese aici? Tu nu sesizezi că forțe oculte încearcă să mă țină în loc?
– Cât de mult contează pentru viitoarele alegeri handicapul pe care vi l-a creat ordonanța care a liberalizat traseismul politic, din iarna trecută?
– Eu am spus că ordonanța aceasta a fost distrugătoare pentru opoziție. Mulți primari, viceprimari și consilieri locali au migrat la PSD, însă nu este exclus ca în 2016 să apară cel puțin 15 oameni noi care vor fi primari în comunele județului.
– Corneliu Bichineț are două moduri de a face politică, adică de a lua legătura cu electoratul. Unul în teritoriu, la Negrești sau la Băcești, și unul pe ecrane. Care credeți că vă aduce mai mult?
– Hai să luăm ca exemplu luna august. Am avut o săptămână de concediu cu familia mea, iar cu câțiva oameni din PNL, Eugenia Ignat, Cornel Pleșu, Nicu Cozma, Cristi Ionescu, Dan Marian și alții, am fost în toate comunele județului, rămânând pentru septembrie doar Tătărăni și Oltenești. Asta este modalitatea mea de a mă face cunoscut. Am avut peste tot întâlniri cu 20 de oameni, cu zece sau mai puțini, am fost la ziua comunei Hoceni, unde a fost superb, am fost la Pădureni, la același tip de sărbătoare, la Gârceni și bineînțeles că unii dintre colegii mei, care nici nu știu unde se află comunele acestea, își închipuie că pot să se măsoare cu mine în sondaje. Abia aștept! În ce privește emisiunile de televiziune, eu aș vrea să mă bucur că îi văd și pe ei la televizor. Eu nu mă duc nici la Capatos, nu am fost nici la Etno, nici la “Te pui cu blondele”, am intrat cu cei mai mari oameni politici la dezbateri și cu cei mai mari gazetari din țară. Mâine (astăzi – n.r.) voi apărea la două emisiuni de televiziune, de la 17.45 la Antena 3 și de la 22.00 la România TV, iar sâmbătă am, de asemenea, trei emisiuni: B1, RTV, Realitatea TV. Eu zic că-i bine.
– Sunteți singurul politician local care are, ca să spun așa, deschidere națională.
– I-am oprit eu pe ceilalți să meargă acolo?
– Cărui fapt se datorează acest lucru?
– Întreabă-i pe cei care mă invită.
– Cum aveți de gând să valorificați faptul că, într-o perioadă, ați fost președintele CJ?
– Pe toți oamenii pe care i-am ajutat, cu care m-am intersectat, o să-i caut și le voi cere sprijinul. De asemenea, mizez foarte mult pe candidatura lui Daniel Olteanu la Primăria Bârlad, pe cea a lui Cristi Rus la Primăria Negrești, pe cea a doctorului senator Nelu Tătaru la Primăria Huși, precum și pe candidatura celui care va fi desemnat la Vaslui.
– Sunteți legat și prin origini și prin domiciliu de o anumită zonă, Negreștiul, cum credeți că sunteți privit de ceilalți cetățeni ai județului?
– Am avut norocul să mă nasc din părinți tineri în Bacău, să-mi petrec copilăria în Vladia, să învăț în Bârlad, să fiu director de liceu la Negrești, președinte și vicepreședinte de CJ la Vaslui. Numai la Huși nu am lucrat.
– Există un conflict sau niște dispute în partid în perioada aceasta?
– Nu am conflicte cu nimeni, nu port ranchiună nimănui, nu caut gâlceavă. Doar cu puturoșii am avut întotdeauna o problemă.
– Ce îl recomandă pe Corneliu Bichineț pentru funcția de președinte al CJ Vaslui?
– Seriozitatea și puterea de muncă.
– Cu ce e mai bun Bichineț decât ceilalțI posibili candidați?
– Sunt și ei buni, dar mai puțin.


3 răspunsuri pentru: Politica este a noastră, a tuturor: “Liberal până în măduva oaselor”

 1. Ion de la raion says:

  Politicienii astia balama au discreditat partidele politice.

  Poate ne amintim de iesirea in independent a doctorului Oprescu pentru candidatura la Primaria Capitale si asta spune totul.

  • Mălăieț de la judet says:

   Asa e, coane Ionica! In loc sa umble printre oameni si sa vada ce vrea urbea, isi baga, fortat, pe ub usa, proprii yesman-i.Ar trebui sa aduca si sa convinga, in genunchi daca e nevoie, oameni de calitate sa candideze pentru primarii si pentru consiliul judetean, iar nu sa participe cu aceeasi oameni cu care la alegerile trecute s-au facut de ras. Faceti o comparatie cu oamenii care existau pe vremuri la PNL Barlad si cu oamenii de astazi. Prin anii 2000 activau:prof Tugulea, prof Carcota, dr Ionescu Motet, prof Dumitrica, ec Tomescu, dr Popovici etc Acum…tabula rasa!e

 2. Tudor Ionescu says:

  Propunand pe Olteanu la primaria Barlad, inseamna invitatie clara la necombat. Omul nu are nici nume, nici pricepere, nici charisma, nici verb. In acest caz, de batut mana cu PSD pe sub masa, Solomon va ajunge in mod sigur bulibasa de Barlad. PNL Barlad, la ora asta, nici macar nu mai conteaza. Vai de capul vostru!

Leave a Reply

%d bloggers like this: