Polițiștii de frontieră vasluieni au donat sânge


Cei 40 de poliţişti de frontieră au donat sânge în cadrul campanie „Sângele înseamnă Viață”.
În perioada 11-13 iulie, aproximativ 40 de poliţişti de frontieră vasluieni au mers la Bârlad, la sediul Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină, pentru a dona sânge, la iniţiativa Instituţiei Prefectului judeţului Vaslui şi solicitarea Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină din Bârlad.
“În luna iunie, ţări din întreaga lume sărbătoresc Ziua mondială a donatorului de sânge. Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari şi, în acelaşi timp, se doreşte creşterea gradului de conştientizare a nevoii de donaţii constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranţa şi disponibilitatea sângelui şi a produselor din sânge pentru cei care au nevoie. În România, ca în multe alte ţări, cererea depăşeşte oferta şi serviciile de sănătate se confruntă cu provocarea unor rezerve insuficiente de sânge. O cantitate adecvată poate fi obţinută numai prin donaţii regulate de către donatori voluntari. Să nu uităm faptul că Sângele înseamnă Viață și că, de multe ori, o singură picătură poate face diferența dintre viață și moarte!”, se precizează într-un comunicat de presă al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui.
Ccondiţiile pentru a fi donator: vârsta între 18 şi 50 de ani, bărbaţii să aibă o greutate de 65 de kilograme, iar femeile – 60 de kilograme; să fie sănătoasă, fără antecedente de HTA (hipertensiune arterială>180), angină pectorală, hipotensiune arterială, diabet zaharat, sindrom febril; să nu se afle sub tratament. Cu 24 de ore înainte de donare nu se vor consuma alcool, grăsimi, iar odihna trebuie să fie de opt ore. “Nu se admite donare după schimbul trei”, atenţionează medicii. Totodată, nu se fumează înainte de donare şi după donare, timp de o oră. Donatorul va prezenta cartea de identitate sau paşaportul. Potrivit legii, persoanele care donează sânge beneficiază de anumite facilităţi printre care tichete de masă şi o zi liberă de la serviciu în ziua donării.


Leave a Reply

%d bloggers like this: