Porcii de Crăciun s-au scumpit față de anul trecut


În județ, gospodarii de la țară vând porcii grași cu până la 10 lei kilogramul în viu.

S-a intrat pe “ultima sută de metri” în ceea ce privește tăierile de porci în perioada premergătoare Crăciunului. De fapt, sacrificările sunt în plină desfășurare, dar “grosul” abia urmează.

Tradiția de a avea carne și preparate proaspete pe masa de sărbători se păstrează mai ales la țară, în familiile care dispun de o anume potență financiară. Ceilalți se mulțumesc să cumpere carnea la kilogram, din magazine sau raioane specializate. Asta ca urmare a faptului că acum porcii se vând cu 20% mai mult comparativ cu anul precedent.

Astfel, în această perioadă, consultând anunțurile de mică publicitate, se poate remarca o ofertă diversă, chiar bogată de porci. Prețurile sunt cuprinse între 9 și 10 lei kilogramul în viu, în funcție de greutatea porcului, vârstă și rasă, dar și de puterea cumpărătorilor de a negocia.

Am căutat să aflăm și prețurile de vânzare a grăsunilor în alte județe. Spre exemplu, în Argeș, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, București, Buzău, Caraș Severin, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Mehedinți, Sălaj – kilogramul în viu este tot 9-10 lei, în Bacău și Iași 10-11 lei/kg, în Bihor, Brașov, Călărași, Dolj, Dâmbovița, Ialomița 8,5-10 lei, Constanța 9,50-10 lei/kg, Gorj, Harghita, Vrancea 8-9 lei/kg șamd.

Prețurile cele mai bune le primesc crescătorii raselor Mangalița și Bazna, 13-15 lei pe kilogram. Cele două rase de suine sunt apreciate pentru carnea lor fără colesterol.

Din cele de mai sus se poate constata că prețurile sunt cuprinse între 8 și 11 lei/kilogramul în viu, față de 7-7,50 lei în 2016.


Leave a Reply

%d bloggers like this: