Porumbul și floarea-soarelui au scăpat de secetă… deocamdată: Agricultorii vasluieni răsuflă ușurați


Fermierii încă mai speră că vor înregistra o producție bună la porumb și floarea-soarelui. În ciuda secetei din această vară, au existat și perioade în care a plouat, iar culturile prășitoare nu au fost afectate semnificativ.

La capătul unei perioade toride, care a culminat cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate la Vaslui în ultimii patru ani, mercurul termometrelor urcând până la pragul de 40 de grade Celsius, ploile căzute duminică și luni au reușit să salveze, în parte, culturile de primăvară. De exemplu, floarea-soarelui, cultura care a rezistat cel mai bine arșiței, este în perioada de umplere a semințelor, iar ploaia, chiar dacă nu a fost generoasă, i-a făcut bine.
De asemenea, precipitațiile au revigorat pășunile din județ, care se veștejiseră într-o oarecare măsură. Trăgând linie și adunând, lipsa apei și temperaturile toride nu au afectat grav culturile prășitoare.
Potrivit lui Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ), atenția fermierilor este îndreptată acum spre cele 96.987 de ha cu porumb, 56.036 de ha de floarea-soarelui, 1.353 de ha de soia, 502 ha de sfeclă de zahăr șamd: “Dacă vor mai fi înregistrate ploi și în luna august, chiar și de scurtă durată, sunt șanse ca vasluienii să aibă o producție bună de porumb boabe. În mod surprinzător, lucrurile se prezintă destul de bine, având în vedere săptămânile de secetă. Probabil că a contat foarte mult că am mai avut reprize de ploi, chiar și de scurtă durată. Nu a fost secetă în mod neîntrerupt. Mai sunt însă necesare ploi. Nu există agricultură fără apă, asta este clar pentru toată lumea. Ceva probleme sunt la culturile din partea de nord a județului. Sunt niște diminuări de producție, dar nu depășesc 30%, astfel încât să fie declarată zonă calamitată. Vorbesc despre comunele Poienești, Laza, Dragomirești, Ivănești, Pungești, Gârceni și Todirești, unde porumbul este afectat în diverse grade, dar situația nu e alarmantă. Nu a crescut, este mic în talie și are boabe rare pe multe parcele. Pentru floarea-soarelui au prins cu adevărat bine precipitațiile”.

Deocamdată, nimic despre despăgubiri

“Până în prezent, nu am avut nicio solicitare din partea fermierilor vasluieni pentru suprafețe calamitate”, a mai spus directorul DAJ Vaslui.
De altfel, nici dinspre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu vine vreo veste referitoare la despăgubirea agricultorilor care au suferit pierderi de pe urma secetei. Mai mult, bugetul instituției nu conține în acest an un capitol referitor la ajutoare financiare pentru cei care înregistrează pagube de pe urma calamităților naturale.


Leave a Reply