Postul Crăciunului, de 40 de zile, începe astăzi


Postul Crăciunului începe astăzi și va dura 40 de zile, printre care sunt multe cu dezlegare la pește, ulei și vin. Asta, până în Ajunul Crăciunului, când se ține post negru și este așteptat preotul să aducă vestea Nașterii Mântuitorului. Postul se încheie pe 25 decembrie, de ziua Nașterii Domnului. Dezlegarea la alimentele de dulce se face numai după Sfânta Liturghie de Crăciun.

“Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea (ora 15), când se obișnuiește să se mănânce, în unele părți, grâu fiert amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel și al celor trei tineri din Babilon. În unele zone, se ajunează până la răsăritul Luceafărului de seară, care ne amintește de steaua ce a vestit magilor Nașterea Mântuitorului. Această ajunare amintește, de asemenea, de postul ținut odinioară de catehumeni, care, în seara acestei zile, primeau botezul creștin și apoi prima împărtășire la liturghia săvârșită atunci în acest scop”, explică reprezentanții Episcopiei Hușilor.

Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

La început, nu toți creștinii posteau în același mod și același număr de zile. De exemplu, unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni, unii țineau un post mai aspru, alții, unul mai ușor. Sinodul local din Constantinopol, ținut la anul 1166, sub patriarhul Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Nașterii Domnului în bisericile ortodoxe, hotărând ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând cu mijlocul lunii noiembrie.

Postul Crăciunului este mai ușor față de cel al Paștelui, având multe dezlegări la pește, ulei și vin. Se dă dezlegare la pește și preparate din pește, precum și la vin și untdelemn în toate zilele de sâmbătă și duminică din perioada 25 noiembrie – 17 decembrie, inclusiv. În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri și vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marți și joi, se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin; sâmbătă și duminică, se îngăduie și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru). Dacă luni, marți sau joi cade prăznuirea unui sfânt important, se dă dezlegare la pește, iar miercuri și vineri, la vin și untdelemn, dar acestea se consumă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioșii îl așteaptă pe preot să le aducă vestea Nașterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.


Leave a Reply

%d bloggers like this: