Poveşti adevărate din Casa Poporului: Un deputat de Vaslui sparge gogoşile electorale


Adrian Solomon

Dintre parlamentarii vasluieni aleşi recent, Adrian Solomon, preşedintele Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, are cea mai multă treabă. Într-o singură zi, deputatul PSD a propus colegilor respingerea a opt proiecte fanteziste ale fostului Legislativ, de care parlamentarii candidaţi aveau nevoie pentru a se fandosi în campania electorală.

Ca preşedinte al Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, Adrian Solomon, deputat PSD de Vaslui, este în această perioadă unul dintre cei mai ocupaţi parlamentari. A căzut în sarcina sa să spargă gogoşile electorale ale anului trecut. Şi nu sunt puţine! În cadrul comisiei amintite, Solomon solicită respingerea rând pe rând a tuturor proiectelor propuse de membrii fostului legislativ cu singurul scop de a avea cu ce să se dea mari în faţa electoratului. Anul trecut, pe ele stăteau zeci şi zeci de semnături, acum, nu le mai apără nimeni…

Mulţi dintre noi au auzit în timpul campaniei electorale încheiate prin votul din 11 decembrie 2015 expresii de genul: „am propus un proiect de lege prin care se va reduce vârsta minimă de pensionare”, „am propus majorarea salariilor, indemnizaţiilor şi sporurilor cu 25%” şamd. Pentru „credibilitate”, parlamentarul candidat vântura prin faţa oamenilor câteva foi care, printre altele, aveau şi semnătura sa la „iniţiatori”.

Aşa se face că, în aceste zile, parlamentarii aleşi trebuie să se ocupe de dezumflarea promisiunilor gogonate. Un foarte bun exemplu este „Propunerea legislativă pentru eliminarea inegalităţilor salariale rezultate în urma aplicării Legii nr. 118/2010 în cadrul instituţiilor bugetare”, prin care se avea în vedere, nici mai mult, nici mai puţin, decât restituirea procentului de 25% cu care au fost diminuate salariile în 2010. Ce se întâmplă acum cu acest proiect? „Membrii celor două comisii (Muncă şi Buget – n.r.) propun respingerea iniţiativei”, a declarat Adrian Solomon în plenul Camerei Deputaţilor, pentru ca preşedintele de şedinţă să spună: „Dacă sunt intervenţii la acest proiect de lege? Nu sunt intervenţii”. Aşadar, nimeni nu s-a împotrivit respingerii, deşi, la data înregistrării, proiectul avea zeci de susţinători…

Un alt exemplu de gogoaşă electorală, spartă zilele acestea în capul a sute de oameni din Drobeta-Turnu Severin: proiect privind modificări la sistemul unitar de pensii publice, „în sensul constituirii ca stagiu de cotizare în condiţii speciale a perioadelor de vechime în muncă realizate de angajaţii CET Halânga, actuala sucursală Romag-Termo, şi cei ai Combinatului chimic de apă grea, actuala sucursală Romag Prod, din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare”. „Respins!”, spun acum deputaţii, fără ca vreunul dintre iniţiatori să-şi mai apere „convingerile”.

„Şi George nu mai vine…”

Alegătorul Gheorghe, dar nu numai el, are numai de suferit zilele acestea. Nişte parlamentari „de bine” voiau să modifice, anul trecut, Codul Muncii, astfel încât ziua de 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, să devină nelucrătoare. Numai că nu a fost primit, ba chiar „respins”, deci alde George nu va mai veni la propria aniversare, unde îl aşteaptă mama. Va fi reţinut la serviciu!

De fapt, modul în care se petrec aceste respingeri trădează un acord tacit al majorităţii parlamentarilor: ei ştiu de ce au existat aceste proiecte de legi, care a fost scopul lor şi că li s-a „împlinit sorocul”. Nu trebuiau adoptate, ci doar să fie aducătoare voturi. Şi asta au făcut. Puţine voturi (doar 40% dintre români au fost la urne), dar bune! Vă simţiţi din nou păcăliţi? Ghinion!


Leave a Reply