Prăjiturile și consecințele lor: 25 de spitalizați, două cofetării închise și amendate!


Abia astăzi vor fi gata rezultatele analizelor pentru probele prelevate de autoritățile sanitare din lotul de prăjituri care a îmbolnăvit zeci de persoane din Bârlad și împrejurimi. Acum, la spitalul bârlădean sunt internate 25 de persoane, iar cele două cofetării cu probleme au fost amendate și închise temporar.

Potrivit medicilor bârlădeni, până ieri la prânz, numărul pacienților internați la secția Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” cu gastroenterocolită acută a ajuns la 25. Asta după ce, cu numai 24 de ore înainte, pe patul de spital erau doar 19. Și totul ca urmare a consumului de prăjituri, cumpărate sâmbătă și duminică de la două cofetării. La prezentarea în Urgență, bolnavii le-au spus medicilor că aveau simptome precum greață, frisoane, vărsături, amețeli, scaune diareice și dureri abdominale, specifice toxiinfecției alimentare.
„Astăzi (ieri – n.r.), la ora 12.30, figurau internați la noi 25 de bolnavi, respectiv șapte bărbați, zece femei și opt copii. Sunt supravegheați, sunt sub tratament de specialitate și au evoluții favorabile”, ne-a declarat dr. Vladislav Afteni, care ține locul directorului medical al spitalului.
Pe lângă bolnavii luați în evidență, mulți dintre cei care s-au îmbolnăvit consumând ecleruri și alte prăjituri se tratează acasă, fără a beneficia de asistență medicală specializată. Duc boala pe picioare, cum se spune în popor. Alții, veniți în vacanță din Italia, Olanda și alte țări din Europa, au plecat înapoi bolnavi, sperând că, în scurt timp, se vor simți mai bine.
În ceea ce privește analiza epidemiologică efectuată de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, conducerea instituției a anunțat că rezultatele analizelor de laborator urmează să fie gata astăzi, în jurul prânzului. Testele de laborator vor releva ce bacterii au cauzat toxiinfecția alimentară: salmonella, e-coli șamd. Pe de altă parte, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au amendat și închis temporar cele două cofetării vinovate.
„În ziua de 29 august, ca urmare a sesizării DSP Vaslui privind existența unui număr de nouă persoane internate la secția Boli Infecțioase din Bârlad cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, prezentând greață, dureri abdominale și vertij, s-a constituit o echipă mixtă din cadrul DSVSA și DSP pentru identificarea produselor incriminate și a cauzelor producerii simptomelor prezentate. În urma anchetei epidemiologice, reiese că persoanele respective au consumat produse (ecleruri) de la două cofetării. În data de 30 august, au mai fost internate zece persoane care, de asemenea, au consumat produse de cofetărie de la cele două societăți din Bârlad. Echipa mixtă a efectuat controale la cele două unități și, conform procedurilor specifice, au fost prelevate probe din materiile prime, produsele finite și apă și au fost efectuate teste de sanitație în vederea depistării cauzei îmbolnăvirii. Potrivit procedurilor de lucru, buletinele de analiză vor fi emise în termen de cinci zile. Toate produsele finite existente la data controlului au fost retrase de la comercializare și dirijate către firma de neutralizare. De asemenea, s-a dispus sancționarea contravențională cu amendă a celor două unități, conform HG 984/2005. Totodată, s-a luat măsura suspendării temporare a activității la cele două unități până la remedierea deficiențelor constatate”, ne-a declarat dr. Mitiu Ciupilan, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Trebuie spus că, dată fiind amploarea acestui caz, prefectului județului, Eduard-Andrei Popica, monitorizează îndeaproape modul în care evoluează situația de la Bârlad.


Leave a Reply

%d bloggers like this: