Prima Casă, în aşteptare


prima casaAproape 1.000 de vasluieni aşteaptă de luni bune un răspuns din partea băncilor în ce priveşte cererile depuse pentru un credit Prima Casă. Oficialii de la Finanţe susţin că vor să acorde fonduri suplimentare pentru programul guvernamental, dar numai după ce vor face o analiză a eficienţei acestuia.
„Noi am epuizat plafonul acum trei săptămâni. Nu, nu mai puteţi să solicitaţi, pentru că nu mai primim cereri momentan”, explică funcţionari băncilor.
Ministrul finanţelor publice a anunţat că va suplimenta fondurile pentru programul Prima Casă, dar o decizie finală încă nu a fost luată. Până una-alta, luna aceasta, nouă bănci au primit bani redistribuiţi de la cele care nu şi-au cheltuit fondurile. Suma ajunge doar pentru 250 de dosare de credit, care au fost deja aprobate, iar cererea este în continuare imensă.
„Estimez ca ar fi nevoie de fonduri pentru 20.000-30.000 de dosare, astfel încât programul să funcţioneze normal. Orice client care doreşte un credit Prima Casă şi care nu şi-a depus dosarul până în martie-aprilie anul acesta, în teorie, nu mai are nicio şansă de a obţine un credit acum”, crede Dragoş Nechifor, broker de credit.
Din păcate pentru vasluienii fără locuinţe, împrumuturile ipotecare standard nu sunt o soluţie pentru că avansul cerut în cazul lor este de până la şase ori mai mare faţă de cel pentru Prima Casă. Pentru o locuinţă de 50.000 de euro, o familie care vrea un împrumut Prima Casă trebuie să aibă un avans de 2.500 de euro, iar venitul necesar este de 2.640 de lei. Pentru un împrumut ipotecar cu avansul de 35%, e nevoie însă de un venit de 4.720 de lei.


Leave a Reply

%d bloggers like this: