Prima zi de școală îi va falimenta pe părinți: “Se cer bani, bani și iar bani!”


„Libertatea aceasta pe care școala le-o acordă părinților este cea mai rea. Dacă s-ar pune regula ca toți copiii să cumpere rechizite la fel, ar fi mai ușor financiar, însă cum fiecare părinte și copil au diferite pretenții, s-a ajuns la a cumpăra rechizite și accesorii tot mai scumpe. Dacă eu nu am bani și-i iau copilului rechizite obișnuite, el îi vede pe colegi la școală și cere și el”, spun mulți dintre vasluienii cu copii de vârstă școlară.

N-a mai rămas nicio săptămână până ce primul clinchet de clopoțel va aduna toți elevii, cu mic cu mare, în fața învățătorilor și a profesorilor, pentru a începe un nou an școlar, cu bune și cu rele. Așadar, mai sunt doar șase zile pentru ca părinții să pună toate lucrurile la punct.
Mulți dintre elevii mai mari sunt nerăbdători să-și revadă colegii, așa că numără pe degete zilele rămase până luni. Cei care vor intra în clasa pregătitoare sunt prea mici ca să anticipeze ce-i așteaptă, însă părinții știu deja. Unii au cumpărat tot ce și-au notat pe lista de cumpărături, dar mai sunt destui care vor lua cu asalt papetăriile și supermarketurile în această săptămână.

Bani puțini, pretenții mari

Din păcate, prin buzunarele părinților a cam început să bată vântul deoarece “investiția” pentru a trimite copiii la școală nu este deloc mică, chiar și pentru a asigura doar strictul necesar. Anul acesta, este nevoie de până la 1.500 de lei pentru rechizite, haine noi, ghiozdan și uniformă (dacă se cere), dar majoritatea vasluienilor se limitează la jumătate din această sumă deoarece veniturile nu le permit mai mult.
Problema este că, față de anii trecuți, rechizitele sunt mai scumpe cu 15-50 la sută din cauză că acum multe sunt imprimate cu diverse personaje din desene animate sau aparțin unor brand-uri recunoscute. Ca să le facă mofturile copiilor, destui părinți aleg să cumpere rechizite personalizate, chiar dacă prețul lor este dublu față de cele obișnuite.
„Libertatea aceasta pe care școala le-o acordă părinților este cea mai rea. Dacă s-ar pune regula ca toți copiii să cumpere rechizite la fel, ar fi mai ușor financiar, însă cum fiecare părinte și copil au diferite pretenții, s-a ajuns la a cumpăra rechizite și accesorii tot mai scumpe. Dacă eu nu am bani și-i iau copilului rechizite obișnuite, el îi vede pe colegi la școală și cere și el. Se cer bani, bani și iar bani!”, ne-a declarat Sorina M, mamă a doi copii.
Lăsând brandurile deoparte, cei care nu au onorat încă lista de rechizite pot afla că un ghiozdan obișnuit costă aproximativ 40 de lei, însă pentru unul de firmă vor plăti între 100-250 de lei. Un penar costă 10 lei, iar dacă are și accesoriile specifice (radieră, creioane, riglă etc.) poate ajunge la 40 de lei. La școală, copiilor li se mai cer bloc de desen, pix, creioane colorate, caiete pentru diferite materii (biologie, geografie), caiete A4 și A5, acuarele, corector, vocabular etc, care, adunate, costă pe la 100 de lei.
„Da, mi se pare normal să-i cumpăr copilului meu ce-și dorește ca să meargă la școală cu plăcere. Dacă fetei mele îi place Minnie, așa o să-i cumpăr, nu sunt de acord ca toți să-și ia la fel doar ca să facem puțină economie”, susține Marius L, tatăl unei fetițe din clasa pregătitoare.
Pentru majoritatea părinților, această perioadă este extrem de dificilă deoarece cheltuielile sunt mari. Înainte de începerea noului an școlar, se consumă bani mulți și pe haine, însă și la acest capitol fiecare cheltuiește cât își permite. Deși unele instituții de învățământ impun uniformă, aceasta nu este ieftină deloc, ajungând la aproximativ 100 de lei, plus pantofii, care costă între 70-200 de lei. La uniformă se adaugă echipamentul pentru ora de sport, trening și adidași, care costă cam 150 de lei.

Manuale, flori și renovări

Majoritatea părinților cu “boboci” au făcut deja cunoștință cu “doamna” și au pus la punct primele detalii pentru ca școala să înceapă cu dreptul. În acest context, o altă “investiție” o reprezintă buchetul de flori pentru învățătoare, eventual și directoare. Nu uitați de telefonul mobil; unii părinți preferă să-i doteze pe copii cu acest gadget pentru a-i ști în siguranță, dar și pentru a nu fi mai prejos decât colegii…

Cum va fi?

“Anul școlar 2017-2018 va avea 35 de săptămâni de cursuri, însumând 167 de zile lucrătoare. Orele vor începe luni, 11 septembrie, și se vor încheia în 15 iunie 2018. Anul școlar va fi structurat în două semestre: primul cu o durată de 18 săptămâni, dispuse în perioada 11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018, și al doilea, de 17 săptămâni, între 12 februarie – 15 iunie 2018. Prin excepție, pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar va avea 32 de săptămâni de cursuri și se va încheia pe 25 mai 2018. În ceea ce-i privește pe viitorii absolvenți ai claselor a VIII-a, aceștia vor avea parte de 34 de săptămâni de cursuri, ultimul clopoțel urmând să sune pe 8 iunie 2018”, ne-a declarat Gabriela Plăcintă, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui.
Vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanța de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanța intersemestrială (3-11 februarie 2018), vacanța de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018), vacanța de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar beneficiază de vacanță în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.
Programul național “Școala Altfel” se va întinde pe parcursul a cinci zile consecutive lucrătoare, în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor. Desfășurarea programului nu coincide cu perioada alocată susținerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei școlare și cu cel puțin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.
Etapele naționale ale olimpiadelor școlare se organizează, de regulă, în perioada vacanței de primăvară, conform calendarului olimpiadelor naționale școlare. În situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climaterice locale speciale și de specificul școlii, inspectoratele școlare pot aproba, la cererea conducerii unităților de învățământ, modificări ale structurii anului școlar.
“Nu se vor face cursuri în zilele libere legale: joi, 30 noiembrie 2017 (Sfântul Andrei); vineri, 1 decembrie 2017 (Ziua Națională a României); miercuri, 24 ianuarie 2018 (Ziua Unirii Principatelor Române); marți, 1 mai 2018 (Ziua Internațională a Muncii); vineri, 1 iunie 2018 (Ziua Copilului); marți, 5 iunie 2018 (Rusaliile). În plus, unitățile de învățământ și ISJ vor marca prin manifestări specifice, organizate în timpul programului de lucru, zilele de 5 octombrie – Ziua internațională a educației, și 5 iunie – Ziua învățătorului”, a încheiat Gabriela Plăcintă.


Leave a Reply

%d bloggers like this: