Primii la șomaj și ultimii la puterea de cumpărare: În afara Europei!


În condițiile în care România se află abia pe locul 33 din 42 de țări europene în privința puterii de cumpărare, județul nostru este ultimul din țară. Vasluienii sunt la același nivel cu locuitorii Serbiei și Macedoniei, țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene…

Cristian PĂTRAȘCU
Mihai IONESCU

Zona Moldovei este măcinată de sărăcie. Principala nemulțumire a oamenilor este lipsa locurilor de muncă, care a dus la scăderea veniturilor, creșterea numărului de șomeri, a celor care sunt obligați să facă naveta și, nu în ultimul rând, la depopularea localităților. Mai ales în Vaslui, județ fruntaș pe țară la rata șomajului (în jur de 11%), cei care nu au reușit să-și găsească un mijloc decent de trai au fost obligați să plece, și mulți dintre ei nici nu intenționează să se mai întoarcă. De fapt, nici nu au la ce. Între altele, deși se susține că, în prezent, cele trei municipii ale județului dețin zone industriale, nu prea este adevărat. Sunt mai mult niște tarlale!
Ceea ce este sigur este că județul nostru ocupă ultimul loc în țară la puterea de cumpărare pe cap de locuitor – 3.054 de euro – cu 28% sub media pe țară și la aproximativ același nivel cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei. Această calificare dezonorantă ne scoate în afara Uniunii Europene, la zece ani de când țara noastră s-a „integrat” în această structură ce promitea să îmbunătățească viața și să ridice nivelul de trai al tuturor românilor.
Nici România în ansamblu nu stă strălucit, ci se situează pe locul 33 din 42 de state europene, cu 4.181 de euro. Comparativ, primele trei poziții sunt ocupate de Liechtenstein – 63.011 euro, Elveția – 42.300 de euro și Luxemburg – 30.248 de euro, iar ultimele trei sunt Belarus, Republica Moldova și Ucraina.
În țară, pe primele locuri sunt capitala – 6.288 de euro/cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe țară, și județeleTimiș – 4.987 de euro, Cluj – 4.931 de euro, Ilfov – 4.916 euro și Brașov – 4.537 de euro.


Leave a Reply