“Programa este foarte încărcată”: Manualele pentru a V-a sunt destinate geniilor!


Unele cărți școlare cuprind munți de concepte și noțiuni pe care și adulților le vine greu să le cunoască. Cui i-o fi trebuind să știe de biocenoză, biom, apă salmastră, paranthropus robustus, homo habilis, paranthropus boisei șamd?

În județul Vaslui, manualele pentru elevii de clasa a V-a au ajuns în școli, însă mulți profesori se plâng că au fost concepute mai degrabă pentru liceeni sau studenți și nu pentru copii de zece ani.

De exemplu, în cazul unuia dintre manualele de biologie, se poate spune că există un munte de concepte și noțiuni pe care nici adulții nu le știu. Cu termeni ca factori abiotici, biocenoză, biom, apă salmastră, categorii descompunatorii șamd. elevii trebuie mai întâi să se obișnuiască, abia apoi și să le cunoască semnificația.

“Programa este foarte încărcată, iar pentru această materie avem doar o oră pe săptămână. Manualul pe care l-am selectat pentru elevii noștri este unul dintre cele propuse de Ministerul Educației și este plăcut pentru copii deoarece are foarte multe lucruri din categoria «știați că…?». În cartea pe care am selectat-o nu sunt foarte mulți termeni științifici, însă cei care există sunt explicați elevilor. Eu nu am ales un manual cu mulți termeni complicați, preferându-l pe cel pe care elevii îl doresc”, ne-a declarat un profesor de biologie.

Un cadru didactic de istorie a punctat: “Sunt mai multe tipuri de carte școlară. Unele cu o cantitate mai mare de informație, altele au mai multe aplicații. Noi am ales manualul cu mai multe aplicații. În ceea ce privește termenii care apar, aceștia nu trebuie memorați obligatoriu. De exemplu, elevii au în paginile cărții Codul lui Hammurabi. Acesta nu trebuie memorat, doar face o comparație între legile de atunci și cele de acum”.

În schimb, în alt manual de istorie apar noțiuni ca australopitecus, austrolopitecus africanus, paranthropus robustus, homo habilis, paranthropus boisei, homo erectus, homo neanderthalensis și homo sapiens sapiens, toate acestea reprezentând stadiile evoluției speciei umane. Cine să le mai știe și pe astea?!

Elevii de clasa a V-a sunt puși în dificultate și la matematică, având de rezolvat exerciții complicate. La română, au de studiat texte literare greoaie. De altfel, o profesoară din Vaslui a menționat că în acest an va fi pusă în fața unui experiment inedit: o parte dintre capitolele pe care elevii le studiau în clasa a VI-a sunt învățate acum în a V-a, programa pentru ei devenind mult mai încărcată.


Leave a Reply