Programul întronizării noului episcop


PS Ignatie Mureșanul

Duminică, 22 octombrie, de la ora 9.30, în curtea Catedralei Episcopale din Huși va avea loc întronizarea noului episcop, PS Ignatie. Sfânta Liturghie va fi oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ajutat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Reprezentanții Episcopiei Hușilor și cei ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au stabilit programul întronizării noului episcop al Hușilor.

“În data de 22 octombrie, la Huși, va avea loc întronizarea noului episcop al Hușilor, Preasfințitul Ignatie Trif. Slujba Sfintei Liturghii va începe la ora 9.30 și va fi oficiată pe o scenă amplasată în curtea catedralei episcopale din Huși de Înaltpreasfințitul (ÎPS) Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Hușilor.

PS Ignatie va fi cel de-al 52-lea episcop al Eparhiei Hușilor. La evenimentul de duminică sunt așteptați mii de credincioși, oficialități locale, județene și centrale. Amintim că Preasfințitul (PS) Ignatie Mureșeanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a fost ales în postul vacant de episcop al Hușilor în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 octombrie.

Atuurile PS Ignatie

Născut în localitatea Bilbor, din județul Harghita, PS Ignatie a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia.

“Pregătirea universitară și-a împlinit-o la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității «1 Decembrie 1918» din Alba Iulia, la Atena – ca bursier al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia, și la Facultatea de Teologie «Patriarhul Justinian» din București, unde și-a susținut teza de doctorat. A fost hirotonit diacon și preot în anul 2001 și tuns în monahism în 2008, pe seama Mănăstirii «Sfânta Treime» din Alba Iulia (Catedrala Arhiepiscopală)”, menționează același comunicat.

În anul 2008, Ignatie a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2011, la cel de arhimandrit. A fost cadru didactic universitar la Facultatea de Teologice Ortodoxă din Alba Iulia și a desfășurat o intensă activitate publicistică. Pe 24 octombrie 2011, în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, a fost ales Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, cu titulatura “Mureșeanul”, hirotonia în arhiereu având loc pe 11 decembrie 2011, la Catedrala Mitropolitană din Paris, Franța.

“Pregătirea teologică, râvna duhovnicească și lucrarea misionară săvârșită cu jertfelnicie ca arhiereu vicar în diaspora au constituit motivația alegerii PS Ignatie Mureșeanul ca episcop al Hușilor”, se menționează în comunicat.


Leave a Reply

%d bloggers like this: