Protecția Consumatorilor e pe felie: Sezonul reducerilor – chilipir sau păcăleală?


Începutul de an aduce și importante reduceri în magazine, așa că dacă v-ați dezmeticit după perioada încărcată de sărbători, aflați că unii comercianți au scăzut deja prețurile la haine, electrocasnice sau jucării. Atenție, însă! Dacă ați ochit un produs, trebuie să vă asigurați că prețul este cu adevărat redus.

Vitrinele magazinelor au început să se umple de stickere cu eticheta „sale”, ceea ce înseamnă că s-a dat deja startul la reducerile de început de an. Că vorbim de haine, aparatură electrocasnică sau gadgeturi, magazinele afișează prețuri reduse, iar clienții nu întârzie să apară. Atenție la falsele reduceri, anunță însă reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC)!

„Consumatorii trebuie să facă distincția între perioadele de reduceri și soldări. Primele se pot efectua de către comercianți în orice perioadă a anului, cu precizarea că pe etichetă trebuie să fie înscrisă perioada de reduceri, produsele înscrise în promoție să fie disponibile pe tot parcursul acestei perioade sau să se menționeze «în limita stocului disponibil». Cât privește soldările, există două perioade din an în care acestea sunt valabile în magazine: o dată, între 15 ianuarie – 15 aprilie, și încă o dată, între 1 august – 1 octombrie. Operatorii economici sunt obligați să se raporteze la valoarea prețului de referință, adică la cel mai mic preț afișat în ultimele 30 de zile, lucru pe care și clienții îl pot urmări. Magazinele pot vinde îmbrăcăminte și încălțăminte la preț redus doar după ce notifică primăria cu privire la perioada de soldare, care nu poate fi mai mare de 45 de zile, dar și cu privire la produsele de sezon la care se vor aplica reducerile”, ne-a declarat comisar șef adjunct Constantin Vasilache, coordonatorul CJPC Vaslui.

Teoretic, luni, 15 ianuarie, se va da startul reducerilor de iarnă, iar unele magazine din județ au anunțat ieftiniri substanțiale. Dacă nu ați rămas fără bani de sărbători sau ați economisit pentru această perioadă a reducerilor, este momentul să ieșiți la cumpărături. De exemplu, produsele de îmbrăcăminte și încălțăminte din colecția toamnă-iarnă pot fi achiziționate la prețuri cu până la 90% mai mici față de cele inițiale. În magazine, deja se găsesc o mulțime de obiecte la preț redus, cum ar fi pantaloni – 19 lei, pulovere – 15 lei, geci – 50 de lei etc.

Atenție la reducerile mincinoase!

Reprezentanții CJPC ne recomandă ca, înainte de a cumpăra un obiect, să verificăm dacă oferta mai este valabilă la momentul respectiv, dacă reducerea de prețuri anunțată este și cea reală, precum și dacă prețul afișat este cel facturat. În plus, ca întotdeauna, clienții trebuie să fie atenți și la garanția produsului cumpărat, la instrucțiunile de utilizare și la recomandările suplimentare legate de produs, înscrise pe etichetă.

„Consumatorii trebuie să fie atenți ca produsele pe care le achiziționează să aibă certificat de garanție, instrucțiuni de utilizare în limba română și specificații ale produsului. În cazul în care sesizează vreo neregulă în ceea ce privește produsele cumpărate, să se adreseze CJPC”, a menționat Vasilache.

Conform Ordonanței de Guvern nr. 99/2000, cu modificările și completările ulterioare, comercianții care nu respectă dispozițiile legale privind vânzările de soldare pot fi amendați cu sume între 2.000 și 10.000 de lei. De asemenea, cei care vând produse de sezon la preț redus fără să notifice primăria pot primi amenzi între 200 și 1.000 de lei.


Leave a Reply

%d bloggers like this: