Protejați-vă împotriva radiațiilor solare!


Depistate la timp, 90% dintre cancerele de piele pot fi vindecate, dar cu toate acestea numărul lor este în continuă creștere – fenomen explicabil prin scăderea  imunității generale (stres, nemulțumiri, oboseală, afecțiuni interne netratate), dar și prin exacerbarea agresiunii externe pe tegument. Ne referim în primul rând la ultraviolete, componente a razelor solare, la substanțe chimice etc.
“Există manifestări imediate ale expunerii exagerate la ultraviolete – arsuri solare (de diverse grade), alergii solare, erupții polimorfe, fitofotodermatite, alergii la substanțe parfumate, agravări ale unor boli (lupus eritematos), pigmentații (pete pe zonele expuse). Există riscuri și pe termen lung, mai periculoase, care apar prin sumarea (adunarea) la nivelul cutanat a radiațiilor chiar din copilărie”, ne-au explicat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.
Expunerea repetată la soare accelerează și accentuează îmbătrânirea cutanată: apar ridurile profunde – „elastoză solară“, pielea se subțiază (atrofiază) și se pătează. Expunerea neprotejată la raze ultraviolete poate declanșa alterări ale ADN-ului celular, invizibile la început, apoi vizibile pe măsură ce evoluează de la leziuni precanceroase spre cancer de piele. Există cancere de piele care, depistate la timp, se pot vindeca prin tratament specific: (operație, raze, citostatice sau numai citostatice local – ne referim la carcinoamele scuamocelulare și spinocelulare). Cea mai gravă formă de cancer cutanat este melanomul malign, pe care încercăm să o depistăm și tratăm precoce.
“Rugăm pacienții să își consulte periodic pielea și să constate apariția unor leziuni aspre (scuamoase), a unor eroziuni-răni care nu se vindecă sau a modificărilor pigmentare (pe alunițe sau de «novo» – fără alunițe) și să se prezinte la dermatolog”, afirmă medicii vasluieni.

Fiți vigilenți!

Sistemul nostru imunitar controlează permanent tendințele de dezvoltare a tumorilor, fără să simțim că suntem permanent apărați. Este important să ne investigăm anual prin analize generale, să consultăm medicul de familie, dermatologul pentru  a ne învăța să ne supraveghem pielea și alunițele. Riscul cel mai mare de a dezvolta leziuni precanceroase o au cei cu pielea, ochii și părul deschise la culoare, care frecvent se ard când se expun la soare, cei care au rude cu diagnostic de melanom sau cancere în general, cei care au arsuri grave, în copilărie sau adolescență. Dăunător este și obiceiul de a ne merge la solar pentru frumusețe, adăugând o expunere necontrolată la ultraviolete, peste cea solară.
“Melanomul malign este o afecțiune dezvoltată din celulele pigmentare ale pielii, dar și ale mucoaselor (bucală, genitală, nazală, esofagiană, de la nivelul retinei), meningelui, sistemului nervos central. Destul de des, leziunile tumorale, pigmentare, descoperite cutanat au punct de plecare intern. Frecvența melanomului malign este la nivel mondial în continuă creștere (incidența s-a dublat în ultimii 10 ani). 65-85% din melanoame apar de «novo», pe piele sănătoasă, deci nu pornesc de la alunițe. Cu toate acestea, leziunile pigmentare de pe pielea noastră trebuie supravegheate clinic și dermatologic. În mod normal, nu simțim pielea și leziunile pigmentare de pe ea. Când le simțim – ne dor, ne mănâncă, cresc – e bine să consultăm medicul. Nu se aplică pe leziuni pigmentare tratamente-creme, soluții care să le ardă, usturoi, tătăneasă etc, orice iritație putând stimula reactiv o reacție tumorală. Insistăm asupra supravegherii personale a pielii, asupra unui stil de viață sănătos, cu alimente sănătoase, sport, echilibru psihic, toate acestea însemnând și sănătate interioară. Recomandăm protecție solară (chiar maximă) și în oraș, fără a merge la mare, zilnic, pe zonele expuse (față, mâini, picioare). Recomandăm haine, pălării protectoare, deschise la culoare, din bumbac, pentru a lăsa pielii posibilitate de respirație”, declară cei de la DSP Vaslui.
Pielea, pe care dermatologii o văd ca “prietena și protectoarea” noastră, este o oglindă clară a interiorului nostru și a stilului de viață personal. Îngrijiți-vă și protejați-vă pielea, îngrijiți-vă viața, bucurați-vă de orice moment sau clipă fericită și mulțumită!


Leave a Reply

%d bloggers like this: