Psihologii vasluieni atenționează asupra ratei crescute a căsătoriilor desfăcute: Divorțul și consecințele sale


Mai multe studii arată că rata divorțurilor crește de la an la an, uneori la valori spectaculoase. De exemplu, o recentă analiză atestă o creștere de peste 15% în majoritatea județelor. La Vaslui, an de an, sute de divorțuri se consumă în sălile instanțelor.

Atenție, părinți! Din momentul în care hotărâți să divorțați, să nu uitați niciodată că propriul vostru copil nu trebuie împărțit ca un bun material sau transformat în minge de ping-pong! Trebuie să vă gândiți că are libertatea lui de a hotărî și alege, iar el își iubește ambii părinți în egală măsură! Acesta este mesajul pe care psihologii vasluieni îl transmit celor care intenționează să divorțeze, avertizând asupra eventualelor afecțiuni psihice care pot apărea la toți membrii familiei.

“În momentul divorțului, lumea copilului se frânge în bucăți, visele lui sunt curmate de suferința emoțională, iar părinții nu realizează, de cele mai multe ori, că problemele lor îl vor afecta, în final, pe copil. Divorțul pentru copil are amplitudinea suferinței echivalente cu pierderea prin moarte a unei persoane dragi ori cu abandonul de către părinți”, este de părere Beatrice Moșneagu, expert psiholog.

Specialiștii mai spun că unul dintre factorii care afectează copilul este și alienarea parentală, atunci când unul dintre părinți îl manipulează împotriva celuilalt părinte, cu scopul de a-i face rău fostului partener.

“Acest lucru este grav și din punct de vedere legislativ, fiind prevăzut de lege sub forma violenței, abuzului. Părintele vinovat va suporta consecințele prin pierderea custodiei asupra copilului. În formele severe ale abuzului trebuie sesizate instituțiile abilitate, adică Poliția și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului”, a mai spus Beatrice Moșneagu.

În divorț, stabilirea custodiei are la bază expertiza realizată de un psiholog atestat. Evaluarea pentru stabilirea autorității parentale se circumscrie principiului interesului superior al copilului, respectiv drepturilor sale la o dezvoltare fizică și morală normală, la echilibru socio-afectiv și la viața de familie.

“De asemenea, este important un istoric al copilului, având în vedere, în mod special, situațiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copilului, precum și potențialele situații de risc care pot interveni în viitor, capacitatea părinților sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia, menținerea relațiilor personale cu persoanele față de care copilul a dezvoltat relații de atașament”, a încheiat psihologul vasluian.


Leave a Reply