Rămânem un ținut uitat de lume și mai ales de politicieni: Vasluiul nu a avut loc în Masterplanul pentru turism!


Niciunul dintre cele 142 de proiecte de investiții aprobate nu vizează județul nostru. Superbele mănăstiri vasluiene, Centrul Ecumenic de la Biserica “Sf. Ioan Botezătorul”, Movila lui Burcel etc. vor rămâne rezervate unui mic grup de inițiați.

Guvernul Tudose a pus pe hârtie un mega-plan de investiții din bani publici, cu care promite să facă bine turismul. Zeci de parcuri de aventuri, părții de schi, centre spa și wellnes, stațiuni balneare și investiții în porturile de la Dunăre, domeniul schiabil din Făgăraș, acestea sunt doar câteva dintre cele peste 140 de proiecte de interes național și local cuprinse în Masterplanul pentru turism, aprobat vineri, 4 august.
Când vom avea ce s-a promis și mai ales când vom avea turism serios în România, nu știe însă nimeni. Să nu uităm că și infrastructura rutieră are un masterplan, dar autostrăzi… ioc.
Foarte trist pentru Vaslui este că dintre cele 142 de proiecte aprobate (au fost depuse în total circa 1.400) niciunul nu vizează județul nostru. Fie autoritățile locale nu au depus proiecte, fie documentațiile au fost proaste și neeligibile, fie guvernul nu a găsit Vasluiul pe hartă…
Primăriile ale căror proiecte au fost alese trebuie să facă documentația tehnico-economică, după care să primească aviz de la o comisie ministerială, iar în final să aibă autorizația de construcție. În final, banii vor veni de la Ministerul Turismului, care poate suporta până la 100 la sută din investiție.
Trebuie spus că unele dintre proiectele aprobate vizează și stațiuni care acum câteva zeci de ani erau adevărate perle, însă acum sunt în paragină: Sărata Monteoru, Amara, Băile Tușnad. Investiții sunt prevăzute și pentru domeniile montane schiabile. Aici, măcar recunoaștem că în Vaslui nu e cazul…
Deși județul nostru are potențial și se vorbește de mulți ani de atragerea turiștilor, rezultatele nu-s. Nici n-au cum să fie pentru că s-a investit puțin spre deloc în turismul adevărat. S-au făcut doar centre de informare turistică – doar s-au dat bani europeni pentru asta! – dar centrele, în sine, nu au cum să atragă turiști. Puținii călători care poposesc în această parte a țării aleg în general zonele rurale, acolo unde există pensiuni agro-turistice.

Locuri de vizitat

„Deși prezentat mereu ca un județ sărac și pe locuri fruntașe privind situațiile negative, Vasluiul este păstrător al unor obiective de valoare istorică. În lista monumentelor istorice sunt înscrise 433 de obiective. Dintre acestea, 148 sunt situri arheologie”, se arată într-un raport al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Vaslui.
Ca peste tot în Moldova, și în Vaslui există numeroase lăcașe de cult, cu o tradiție bogată și pline de comori.
Mănăstirea Florești este unul dintre cele mai impozante monumente din eparhia Hușilor. A fost construită în secolele XVI-XIX, în stil romantic. Deține o icoană făcătoare de minuni adusă aici de mitropolitul Veniamin Costachi în 1805, pictată de un necunoscut în secolul XVIII. A fost împodobită cu aur și argint de Doamna Ecaterina, soția lui Constantin Vodă Mavrocordat, în 1749. Ansamblul Mănăstirii Florești se află în partea de vest a județului, la 25 de kilometri de Vaslui.
Mănăstirea Moreni este un alt așezământ monahal important, amintit încă din secolul al XVI-lea ca schit, în timpul domniei lui Petru Rareș. Desființat de comuniști în 1958, a renăscut și apoi a înflorit ca mănăstire, după 1989. Atunci s-au construit biserica-paraclis, turnul-clopotniță, chilii, ateliere de pictură, croitorie, tricotaje și broderie liturgică, muzeul de artă religioasă, precum și o bibliotecă de carte rară. Mănăstirea se află la 10 kilometri de Vaslui și adăpostește moaștele sfinților Tarahie, Prov și Andronic, aduse de la Ierusalim.
Situată la 13 kilometri de Zorleni, Mănăstirea Bujoreni a fost întemeiată la mijlocul secolului al XVI-lea, ca schit de călugări. Așezat într-un loc izolat, s-a numit prima dată Măgaru, iar pentru scurt timp, Murgeni. Din documente reiese că lăcașul de cult a fost fondat de familia Bujoreanu, în anul 1606, în timpul domniei lui Ieremia Movilă.
Și Movila lui Burcel așteaptă turiști. Aflată la 25 de kilometri de Vaslui, între comunele Miclești și Codăești, este un alt loc de încărcat de istorie, legat de bătălia de la Vaslui din 1475. Denumirea a fost luată de la Purcel, un personaj legendar din povestirile lui Ion Neculce. Vasile Alecsandri este cel care i-a schimbat numele în Burcel, toponim care se păstrează și astăzi.
Casa Personalităților din Bârlad, muzeele sătești din Grumezoaia, Giurcani, Tăcuta, Vulturești, Vutcani, Banca, muzeul viticol din Huși, rezervația paleontologică de la Mânzați, acestea sunt alte câteva obiective care ar putea să fie promovate în scop turistic. Județul nostru are însă și monumente și case memoriale, muzee și parcuri de o valoare și o importanță deosebită.

Vasluiul a zbârcit-o la capitolul turism

„Am încercat să le promovăm, dar ne-am lovit de infrastructură, mă refer la drumuri care sunt impracticabile și pe care nu poți intra cu un autocar. Lipsesc și cazările avantajoase, care să atragă turiștii ce pot apoi să ne promoveze. Practic, Vasluiul este șters din start de pe lista posibilelor destinații de vacanță. Infrastructura proastă, lipsa indicatoarelor rutiere clare, calitatea jalnică a serviciilor sunt principalele motive pentru care mulți turiști evită județul nostru”, ne-a declarat reprezentantul unei firme de turism.
O altă problemă dureroasă este că o parte dintre monumentele istorice sunt în plin proces de degradare, dovedind o dată în plus lipsa de interes a celor care trebuie să se ocupe de imaginea județului.
“Sunt o serie de măsuri care trebuie luate de urgență, și mă refer aici la sporirea notorietății turismului cultural și dezvoltarea turismului gastronomic, promovarea circuitelor itinerante (drumeții pe jos, cu bicicletele sau cu autoturismul) pentru toate categoriile de vârstă, având diverse tematici, cum ar fi cele culturale, istorice, gastronomice și așa mai departe. Avem nevoie de un turism durabil, de care să beneficieze atât oaspeții, cât și localnicii, avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru facilitarea accesului la obiectivele turistice”, a mai spus agentul de turism.


Leave a Reply