“Răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește conform legii”: Petreceți Crăciunul cu familia, nu cu trichineloza!


Inspectorii sanitar-veterinari vasluieni recomandă populației să nu cumpere carne de porc din locuri neautorizate. Cei care își sacrifică porcii din bătătură sunt sfătuiți să solicite examenul trichineloscopic.

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când populația consumă mai multă carne de porc decât în mod obișnuit, personalul de specialitate din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui le transmite cetățenilor mai multe recomandări pentru a preveni îmbolnăvirile cu trichineloză. Mai ales că, odată instalată boala, tratamentul este de lungă durată.

Cele mai multe cazuri de trichineloză apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, se taie un număr mare de porci crescuți în gospodării, iar o parte dintre consumatori achiziționează și consumă carne comercializată clandestin, fără să o testeze.

„La nivelul DSVSA Vaslui este asigurată permanența, este afișat programul de lucru, iar medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic au fost instruiți, programul acestora fiind și el unul aparte, special conceput pentru ca toți cetățenii să poată avea acces la testul trichineloscopic. Acest program de lucru va fi extins înaintea Crăciunului, urmând ca, pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cetățenii să aibă posibilitatea să se adreseze chiar și în weekend cabinetelor unde se efectuează analiza. Punctele în care se poate face examenul sunt: Circa de Control Alimente din Piața «Traian» și Circa de Control Alimente din Piața Centrală (municipiul Vaslui), Circa de Control Alimente din Piața «Sfântul Ilie» și Circa de Control Alimente din Piața Mică (municipiul Bârlad), Circa de Control Alimente din Piața «Victoriei» Huși, Circa de Control Alimente din Piața Centrală Negrești și Circa de Control Alimente din str. Doctor Emil Juvara nr. 2  (lângă Notariat) Murgeni. Programul de lucru va fi între orele 7-17 (luni-vineri) și 7-11 (sâmbătă-duminică). Examenul trichineloscopic se va efectua și de către medicii veterinari de liberă practică din localitățile rurale”, se arată într-un comunicat al DSVSA Vaslui.

Medicii veterinari vă recomandă!

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și infestarea cu parazitul Trichinella Spiralis, conducerea DSVSA Vaslui recomandă populației să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta de la persoane neautorizate, precum și din locuri neautorizate și nesupravegheate sanitar-veterinar. De asemenea, cei care cresc porci pentru consum propriu sunt sfătuiți să nu mănânce și să nu dea nici altor persoane până nu verifică trichineloscopic animalul sacrificat. În caz contrar, dacă porcul se dovedește că a fost bolnav, cei care au consumat carne infestată vor trebui să urmeze tratamente de lungă durată, existând posibilitatea apariției unor complicații și reacții adverse.

„Dacă porcul are o altă boală infecțioasă și îl vindeți sau oferiți carne rudelor sau vecinilor, riscați să le îmbolnăviți și acestora porcii din propriile gospodării, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește conform legii. Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului. În cazul în care constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. Este interzisă vânzarea porcilor vii fără control sanitar-veterinar, la «samsari» sau în alte locuri neaprobate sanitar-veterinar! În cazul în care cumpărătorul este verificat în trafic de autorități și nu prezintă documentele sanitar-veterinare necesare, atât el, cât și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise, fără a se plăti despăgubiri”, spun medicii veterinari.

Pentru ca oamenii să poată anunța suspiciunile de toxiinfecții alimentare apărute în urma consumului de alimente, a fost instituit serviciul de permanență la sediul DSVSA. Sesizările se pot face prin intermediul numărului de telefon 0235/421.121 sau al faxului 0235/421.278, apelabile gratuit din orice rețea de telefonie, precum și pe e-mail (office-vaslui@ansvsa.ro).


Leave a Reply

%d bloggers like this: