Recensământul anual al câinilor fără stăpân: Străzile Bârladului, mai „sărace” cu 750 de maidanezi


În anul scurs de la semnarea protocolului dintre autoritățile locale bârlădene și “Seelen Für Seelchen”, asociația germană care se ocupă de protejarea câinilor, nu mai puțin de 749 de maidanezi au fost capturați de pe străzile orașului. Aproape 400 dintre ei au fost trimiși spre adopție în Germania.

De la jumătatea lunii iulie 2016, când a fost semnat contractul de asociere între Primăria Bârlad și asociația germană “Seelen Für Seelchen”, reprezentanții ONG-ului au capturat 749 de maidanezi (323 în primele șase luni și 426 în următoarele șase) de pe străzile orașului, majoritatea ca urmare a reclamațiilor primite de la cetățenii exasperați de agresivitatea patrupedelor. Așa cum ne-au declarat voluntarii asociației, aproape 400 de câini au fost transportați în Germania, în vederea adopției. Așa se face că, în acest moment, împreună, vechiul padoc public și cel nou, terminat la începutul lui decembrie 2016, adăpostesc 360 de exemplare. Nemulțumirile populației în legătură cu numeroșii maidanezi dintre blocuri curg însă în continuare.
„Lunar, noi capturăm cam 50-60 de câini, iar lumea trebuie să înțeleagă că nu putem face minuni și, într-un singur an, să facem ceea ce trebuiau să facă alții în atâția ani. Patrupedele nu au ce căuta pe stradă, dar pentru a avea rezultate, este necesar ca și Poliția să-și facă treaba și să aplice amenzi. Cei care stau la case își lasă câinii liberi pe străzi, iar aceștia devin violenți când întâlnesc o femelă în călduri. Acest fenomen ar putea dispărea în doi-trei ani, adică după ce toate femelele vor fi sterilizate și nu se vor mai putea înmulți”, ne-a declarat Luiza Lungu, președintele asociației “Seelen Für Seelchen” Bârlad.
Potrivit raportului de activitate întocmit la un an de la preluarea responsabilităților de la Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din cadrul primăriei, au fost efectuate doar 520 de sterilizări gratuite (267 în primele șase luni și 253 în următoarele șase). Reprezentanții ONG-ului își propuseseră să sterilizeze circa 2.500-3.000 de câini cu stăpân în cursul anului 2017.
„O sută de cățele sterilizate pe lună înseamnă 1.000 de căței care nu se vor mai naște în următorul an pentru că o cățea fată, în medie, cam zece pui pe an. Majoritatea acestor pui ar ajunge pe străzi sau lumea crede că toți cățeii pe care îi văd prin oraș ies din asfalt? Rata de mortalitate la câinii născuți pe stradă e foarte mare, adică din zece pui doar unul trăiește. Mulți dintre câinii de pe stradă provin de fapt din curți, unde sunt crescuți câteva luni, după care sunt aruncați pe domeniul public. Oamenii s-au obișnuit să-și lase cățelele să fete, păstrează puii până la o anumită vârstă, după care le dau drumul pe străzi și astfel numărul câinilor comunitari nu mai scade. Atâta timp cât nu se reduce abandonul câinilor, nu vom scăpa niciodată de câinii de pe străzi. Lunar, noi putem asigura 200 de sterilizări (cheltuielile cu manopera veterinarilor și materialele necesare – n.r.), deși în contractul cu primăria este stipulat undeva la 40-100 de sterilizări pe lună. Trebuie ca lumea să fie receptivă și să vină la campaniile noastre lunare de sterilizare gratuită. Numai așa putem scăpa de câinii fără stăpân din Bârlad”, ne-a declarat Didona Platon, voluntar în cadrul “Seelen Für Seelchen”.
Nu în ultimul rând, în raportul ce urmează să fie prezentat primarului Dumitru Boroș și Consiliului Local Bârlad se menționează că, în acest an, au fost făcute două eutanasieri și au fost înregistrate trei decese, toate la câini bolnavi.


Leave a Reply