Recomandări medicale: Șapte semne că trebuie să faci o vizită la doctor


Inabilitatea de a ajunge la cel mai înalt raft din bibliotecă și senzația de deranj din cauza luminii în timpul nopții sunt doar două dintre semnele care, potrivit medicilor, sugerează existența unor probleme de sănătate.

Specialiștii consideră că schimbări subtile în comportamentul uman și în abilitatea de a duce la capăt activități de rutină ar putea sugera probleme de sănătate.

Nu mai poți ajunge la cel mai înalt raft din bibliotecă

Dacă ai senzația că, brusc, cel mai înalt raft este prea sus pentru tine, ar putea fi din cauza osteoporozei.
“Acest lucru îi poate face pe cei afectați să piardă din înălțime din cauza subțierii oaselor din coloana vertebrală. Ei își dau seama că nu mai pot ajunge la obiecte ca înainte”, spun specialiștii în osteoporoză.
Dacă, după vârsta de 40 de ani, este normal pentru corp să piardă câte un centimetru în înălțime la zece ani, o vizită la medic devine necesară dacă este vorba de mai mult de un centimetru.
Principala grijă în cazul osteoporozei este riscul mare de fracturare în cazul unei căderi. Osteoporoza poate fi tratată cu medicamente precum bifosfonatele, care încetinesc procesul de rupere a oaselor. Renunțarea la fumat și o dietă bogată în calciu pot ajuta de asemenea la întărirea oaselor.

Nu poți respira când stai întins

Faptul că îți pierzi răsuflarea când te afli în pat poate fi semnul unor afecțiuni cardiace, chiar dacă în restul timpului nu ai această problemă. Explicația: sângele care s-a adunat în picioare în timpul zilei se redistribuie și începe să se strângă în plămâni.
Ortopneea, așa cum este cunoscută, apare atunci când inima nu pompează sânge în mod corect, “astfel că sângele începe să se adune în inimă și în plămâni”, explică medicii chirurgi.
Pacienții cu această afecțiune cred de obicei că ea apare doar pentru că nu sunt în formă.

Lumina farurilor mașinilor te deranjează noaptea

O senzație puternică de disconfort din cauza luminilor farurilor de la mașini poate fi din cauza cataractei, atunci când cristalinul ochiului (lentila) devine încețoșat.
“Când lumina ajunge la lentilă, faptul că aceasta este încețoșată provoacă dispersarea luminii, ceea ce face mai dificilă distincția obiectelor în timpul nopții”, arată oftalmologii.
Un alt semn de cataractă poate fi senzația că lumina soarelui este brusc mai orbitoare.

Probleme în activitatea sexuală

Disfuncția erectilă la bărbații sănătoși ar putea fi un semn timpuriu de avertizare pentru afecțiuni cardiace.
Disfuncția erectilă a fost asociată creșterii cu 37 la sută a riscului de atac de cord și boli arteriale în cazul bărbaților în vârstă de cel puțin 45 de ani care nu au prezentat în trecut niciun alt caz de afecțiuni cardiace.

Slăbiciune în brațe când le ridici

Lipsa de putere în brațe atunci când acestea sunt ridicate poate apărea dacă a fost rupt rotatorul – un grup de tendoane și mușchi care conectează brațul la umăr – ceea ce poate trece neobservat pentru că nu provoacă nicio durere. Senzația poate fi observată la așezarea brațelor deasupra capului.
“Pacienții își dau seama că au o problemă atunci când trebuie să depună mai mult efort în activități pentru care trebuie să îți ridice brațele, cum ar fi întinderea rufelor”, explică ortopezii.
Fizioterapia poate fi utilă, dar această ruptură necesită în unele cazuri să fie reparată chirurgical.

Nu te poți apleca pentru a-ți atinge degetele de la picioare

Inabilitatea de a-ți mai atinge degetele de la picioare poate sugera uneori probleme cu inima, deși cele mai multe persoane afectate de crampe la spate au tendința să creadă că au nevoie doar de mișcare și yoga.
Specialiștii cred că flexibilitatea corpului reflectă flexibilitatea arterelor. Arterele suple lasă sângele să circule liber prin corp, în timp ce arterele fixe obligă inima la eforturi mai mari. De-a lungul timpului, acest lucru ar putea mări riscul de boli cardiace și de atac de cord.

Un scris de mână micșorat

Cuvintele scrise de mână care arată mai mici și aglomerate pot fi semnul bolii Parkinson. Micrografia, așa cum este cunoscută, este un simptom timpuriu recunoscut al acestei afecțiuni.
Parkinson afectează felul în care creierul programează mișcarea mușchilor. În consecință, mâinile devin rigide și încete, pe măsură ce pacientul începe să nu mai scrie cu rapiditate și cursivitate.


Leave a Reply

%d bloggers like this: