Recomandări pentru participanții la trafic pe timp de ceață


Polițiștii rutieri atrag atenția asupra faptului că, din cauza variaților de temperatură, apare ceața, fenomen care se manifestă tot mai frecvent în ultima perioadă. Pe această cale, șoferii implicați în trafic sunt avertizați să conducă prudent, cu viteză redusă, adaptată permanent particularităților meteo, de drum și trafic.

Ceața impune din partea tuturor participanților la traficul rutier, șoferi și pietoni, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice și maximă atenție. Ceața persistentă reprezintă un factor perturbator pentru circulația autovehiculelor din cauza vizibilității scăzute. Este asociată și cu posibilitatea întâlnirii unor porțiuni umede, care determină scăderea aderenței pneurilor la suprafața părții carosabile. În aceste condiții, obligațiile conducătorilor de autovehicule ce rezultă din prevederile legale, respectiv reducerea vitezei de deplasare și folosirea luminilor de întâlnire, sunt menite să prevină producerea evenimentelor rutiere nedorite.

Atunci când autovehiculul este imobilizat, pe timp de ceață, din cauza unei defecțiuni, accident sau din orice altă cauză, prezența acestuia trebuie semnalizată atât prin lanternele de poziție și cele de avarie, cât și prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.

Pentru a nu produce blocaje în trafic, conducătorii auto trebuie să nu depășească autovehiculele oprite la semafor; să nu oprească sau să staționeze în locuri unde ar putea împiedica desfășurarea normală a traficului rutier, să păstreze în mers o distanță suficient de mare față de autovehiculul care îl precedă, pentru a putea opri în condiții de siguranță în situația în care acesta încetinește brusc, să păstreze liber centrul intersecției, să respecte semnalele polițiștilor rutieri.

Pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de șoferi.


Leave a Reply

%d bloggers like this: