Regal Alex Ştefănescu, la Vaslui: “Elevii actuali detestă literatura”


simpozion3Prezent la simpozionul “Cine mai are nevoie azi de literatură?”, organizat de Biblioteca Judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul” în cadrul Festivalului Umorului “Constantin Tănase”, criticul literar Alex Ştefănescu a tras un semnal de alarmă cu privire la conţinutul manualelor de română, care au devenit un mijloc de infirmizare spirituală a elevului.

Tema propusă de Biblioteca Judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul” în cadrul simpozionului dedicat Festivalului Umorului “Constantin Tănase” a atras numeroşi elevi, dar şi cadre didactice de la şcolile vasluiene. Fiecare a încercat să afle un răspuns la întrebarea “Cine mai are nevoie azi de literatură?”. Din păcate, rezultatul stabilit nu a fost chiar pozitiv, invitatul special, criticul literar Alex Ştefănescu, arătând cu degetul direct către Ministerul Educaţiei, care a pus în uz un mijloc de “îndobitocire” a tinerei generaţii, acceptând manuale al căror conţinut nu face altceva decât să îndepărteze elevul de literatură.
“Sunt elevi care învaţă pe de rost comentariile critice, cu silă, exact cum am văzut pe cineva care înghiţea un cauciuc ca să i se facă nu ştiu ce radiografie. Oamenilor le plăcea literatura ca să se bucure de ea. Matematica au inventat-o fiindcă aveau nevoie de ea: trebuie să calculăm ce suprafaţă de pământ avem, cât rezistă o clădire la cutremur, ce bani avem în buzunar. Avem nevoie de aşa ceva. Dar până şi matematica, de care avem nevoie, o putem învăţa din plăcere, dacă este bine redată. Literatura însă a fost inventată numai ca o plăcere. În literatură este şi joc, şi emoţie”, a spus Alex Ştefănescu, care a avertizat, printr-o scrisoare deschisă, că va acţiona în judecată Ministerul Educaţiei, dacă nu va remedia carenţele jenante descoperite în manualele de română: “Unii elevi detestă literatura. Nu din cauza lor, nu din cauza profesorilor, ci din cauza manualelor. Acestea sunt o maşinărie infernală de distrus pasiunea pentru literatură. Am trimis şi o scrisoare oficială Ministerului Educaţiei şi le-am spus: dacă nu vor rezolva problema cu manualele de literatură, am să-i dau în judecată pentru infirmizarea tinerilor. Îi face infirmi, îi determină să urască literatura”.
Dezbaterea a tras un semnal de alarmă şi în legătură cu cât se mai citeşte în ziua de astăzi şi s-a constituit într-un punct de plecare pentru o atitudine total diferită faţă de ceea ce a fost până acum în legătură cu lectura.
“Constatăm cu mare regret că se citeşte din ce în ce mai puţin. Constatăm că tinerii, mai ales, îşi îndreaptă atenţia spre orice altceva, mai puţin către lectură. O programă şcolară stufoasă, cu nu ştiu ce directive, are tendinţa de a îndobitoci tânăra generaţie, de a-i determina pe elevi să înveţe pe de rost analize literare şi de a se prezenta la examen ca să picteze ceva pe foile de concurs. Oamenii care lucrează la istoria literaturii române, care în decursul anilor au ieşit în faţa publicului cu rodul muncii lor şi au încercat să-şi împărtăşească din experienţă nu vor fi niciodată de acord cu aşa ceva”, a subliniat Gelu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spătarul”.
Tot în acest cadru, Alex Ştefănescu şi-a lansat cartea “Jurnal secret” (serie nouă), a cărei grafică a fost concepută de caricaturistul Costel Pătrăşcan.

simpozion4

simpozion3

simpozion2


Leave a Reply