Reparație necesară: Bârladul are cu un cetățean de onoare mai puțin


Corneliu Onilă

Din această lună, fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, și-a pierdut titlul de „Cetățean de onoare al Bârladului”, după ce consilierii locali au votat în favoarea retragerii distincției.

Printre proiectele de hotărâre aprobate în ședința din 29 noiembrie a Consiliului Local Bârlad s-a numărat și unul ce viza retragerea titlului de „Cetățean de onoare” al lui Corneliu Onilă – numele de mirean al fostului episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanul, înlocuit din funcție în urma unui scandal sexual.

Proiectul a fost inițiat de independentul Bogdan Sârbu, care, în expunerea de motive, a menționat: „În publicația OrtodoxInfo.ro au fost dezvăluite de către Didina Brănici, fostă pedagogă a Seminarului Teologic «Sfântul Ioan Gură de Aur» Huși, lucruri grave petrecute în instituția de învățământ, care îl au în centrul atenției pe Corneliu Bârlădeanul, episcopul Hușilor, acuzat că profita de funcție pentru a întreține relații homosexuale cu elevi seminariști sau clerici. Detalii și descrieri ale faptelor reprobabile au fost relatate în extrem de multe publicații, fapt care a dus la prejudicierea imaginii Bârladului, făcându-se în mod repetat asocierea fostului episcop cu orașul nostru prin faptul că i se menține titlul de «Cetățean de onoare». Mulți întreabă de ce Consiliul Local nu retrage acest titlu, așa cum s-a făcut în cazul lui Cristian Pomohaci”.

Ex-preotului Cristian Pomohaci, de asemenea implicat într-un scandal sexual, i-a fost retras titlul în luna septembrie.


Leave a Reply