Restanțe de peste 4,5 milioane de lei la bugetul local: Firmele bârlădene, datoare vândute!


Potrivit celei mai recente liste a persoanelor juridice care înregistrează restanțe la bugetul local al municipiului Bârlad, suma datorată de agenții economici este de circa un milion de euro.

Așa cum s-a aprobat la începutul anului 2016 de către Consiliul Local Bârlad, primăria difuzează periodic lista cu persoanele fizice și juridice care nu-și achită obligațiile fiscale în termenul legal. În cazul firmelor, lista cuprinde numele complet al debitorilor și cuantumurile datoriilor înregistrate (debit, accesorii, total, necontestate, contestate). Aici intră orice fel de creanță restantă la bugetul local, adică de la impozitele pe clădiri, terenuri și autoturisme, până la amenzi și alte taxe.

Reglementarea privind popularizarea listei de datornici este prevăzută în Legea 207/2015, privind Codul de Procedură Fiscală, unde se subliniază că fiecare localitate stabilește plafonul minim al datoriilor ce urmează a fi făcute publice. La Bârlad, consilierii au stabilit ca, în cazul firmelor, să fie publicată lista cu debitorii care înregistrează obligații fiscale restante totale, inclusiv majorări de întârziere, mai mari de 1.000 de lei, iar în cazul persoanelor fizice, mai mari de 200 de lei.

Totuși, primăria afișează doar firmele care au acumulat datorii mai mari de 1.500 de lei. Potrivit celei mai recente liste – 20 ianuarie – cele 45 de persoane juridice nominalizate au totalizat restanțe de 4.529.000 de lei, adică aproximativ un milion de euro.

Cele mai mari datorii sunt înregistrate de agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniul agricol. La un nivel semnificativ se situează și Casa de Cultură a Sindicatelor „George Tutoveanu”, cu restanțe de 192.311 lei, în timp ce o firmă care face comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun are 231.113 lei, iar o școală de șoferi – 122.317 lei. O altă societate care face comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși al produselor derivate înregistrează o datorie de 81.156 de lei, în timp ce un renumit hotel din centrul orașului datorează la bugetul local suma de 81.273 de lei.

Tot sume mari înregistrează RADEF – România Film București SA, Sucursala Iași, cu 46.578 de lei, precum și o societate care face comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat – 39.502 lei, dar și o firmă care face comerț cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse nealimentare – 40.232 de lei.

Cele mai multe persoane juridice înregistrează obligații fiscale restante între 2.000-9.000 de lei.


Leave a Reply

%d bloggers like this: