Rețeaua școlară, aprobată de CL Huși


Aleșii au decis să mențină, în anul școlar 2018-2019, aceeași rețea de unități de învățământ ca în prezent, chiar dacă Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Ioan Gură de Aur” a propus un număr mai mic de elevi față de ce prevede Legea Educației, iar la Școala Gimnazială “Ion Creangă” sunt probleme similare.

În ședința ordinară pe luna ianuarie, Consiliul Local (CL) Huși a aprobat proiectul de hotărâre privind menținerea rețelei unităților de învățământ preuniversitar din oraș în anul școlar 2018-2019. Potrivit documentului, în oraș vor funcționa: Colegiul Național “Cuza Vodă”, Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”, Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Ioan Gură de Aur”, Liceul Tehnologic “Ioan Corivan”, școlile gimnaziale “Mihail Sadoveanu”, “Ion Creangă” și “Anastasie Panu”, grădinițele cu program prelungit nr. 1, 10 și 12. Li se adaugă zece unități arondate: Grădinița cu Program Prelungit nr. 13 (arondată Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”), Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” și grădinițele cu program normal nr. 6 și 9 (arondate Școlii Gimnaziale “Ion Creangă”), Grădinița cu program prelungit nr. 2 și Grădinița cu program normal nr. 5 (arondate Grădiniței cu program prelungit nr. 1), Grădinița cu program normal nr. 4 (arondată Grădiniței cu program prelungit nr. 10), Grădinița cu program prelungit nr. 7 și Grădinița cu program normal nr. 8 și 3 (arondate Grădiniței cu program prelungit nr. 12).

În ceea ce privește rețeaua de învățământ particular, aceasta cuprinde doar Școala Postliceală Sanitară “Mihai Ralea”.

“Cu excepția Seminarului Teologic Ortodox «Sf. Ioan Gură de Aur» Huși, care vine cu o propunere de școlarizare pentru anul 2018-2019 cu un număr de elevi sub numărul minim prevăzut de art. 19, alin. (1), din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, propunerile celorlalte unități de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Huși se încadrează în prevederile legale. Având în vedere cadrul legal prezentat, precum și faptul că Seminarul Teologic Ortodox «Sf. Ioan Gură de Aur» este liceu unic la nivel de județ cu acest profil, propunem funcționarea, în continuare, a Seminarului Teologic, ca unitate de învățământ cu personalitate juridică. În concluzie, rețeaua unităților de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Huși, propusă spre aprobare pentru anul școlar 2018-2019, a rămas neschimbată față de anul școlar 2017-2018”, se arată în expunerea de motive atașată la proiectul de hotărâre.

Nu numai Seminarul Teologic Ortodox are o situație specială, ci și Școala Gimnazială “Ion Creangă”.

În cadrul ședinței de CL, consilierul PSD Cristinel Popa a menționat că, din cauza numărului mic de elevi, unitatea respectivă riscă să fie închisă: “Populația școlară de acolo scade de la un an la altul. Este foarte ușor să închidem o școală și este foarte greu să deschidem o școală. Să ne gândim la ceva ca să o salvăm! Cu timpul, riscăm să ajungem la o situație hilară pentru municipiul Huși: să avem două școli generale și cinci licee”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: