“Revoluția fiscală” s-a transformat în “apocalipsă salarială”: Sindicatele amenință cu greva generală


În opinia liderilor principalelor sindicate vasluiene, în ceea ce privește grila de salarizare, guvernul PSD a aplicat principiul “ești de-al nostru, ai salariu mare, nu ești, nu primești”. Așa se face că în ultimul an au fost înregistrate creșteri salariale importante pentru parlamentari, șefii din administrația locală și funcționarii din instituțiile care pot fi controlate de partid. Celorlalți bugetari, ca să nu mai spunem de angajații din privat, majorările modeste le-au fost deja “mâncate” de evoluția prețurilor.

Actuala lege a salarizării și măsura trecerii contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat au creat haos atât în sectorul bugetar, cât și în cel privat. Între alții, afectați sunt greferii cu vechime mai mare de 15 ani, care vor pierde la salariu sume de până la 500 de lei. Reduceri de venituri vor mai fi în învățământ și sănatate, pentru personalul auxiliar. Probleme vor apărea în mod cert și în sectorul privat, existând riscul ca peste două milioane de lucrători să fie afectați.

Potrivit unor analize făcute de liderii confederațiilor sindicale, peste două milioane de angajați, în special din mediul economic concurențial, ar putea fi “deranjați” de aplicarea OUG 79/2017, privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator în brutul lucrătorului. De reținut că, până în prezent, în Revisal s-au înregistrat acte adiționale doar pentru 48% dintre contractele de muncă în vigoare.

Grefierii, personalul nedidactic din școli și angajații spitalelor mono-profil ies pe minus

Personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea reclamă că, în urma transferului contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă și în funcție vor pierde la salariu sume între 36-500 de lei.

Veniturile vor scădea și în spitalele mono-profil, mai exact pentru angajații din secțiile de psihiatrie, TBC și boli infecțioase. Surse din cadrul “Sanitas” declară că “salariile vor crește în sănătate doar la medici, dar nici lor atât cât li s-a promis. Sunt cazuri în care se diminuează substanțial salariul, cu până la 40 de procente, ca de exemplu în secțiile de anatomie-patologică, psihiatrie, TBC și infecțioase, unde existau sporuri mari, inclusiv pentru personalul TESA.

Pe de altă parte, liderii sindicatelor din educație amenință deja cu proteste și cu greva generală, acuzând reduceri de posturi și salarii la personalul nedidactic.

Grevă generală?

Liderii Blocului Național Sindical (BNS)  susțin că între 30.000-50.000 de angajați din sectorul public vor avea salarii nete reduse, în timp ce șefii Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP) spun că sunt afectați peste 22.000 de funcționari. BNS va deschide procese colective împotriva celor care ”au abuzat de neștiința angajaților”, iar SNFP pregătește acțiuni de stradă, luând în calcul inclusiv declanșarea grevei generale.

Sindicaliștii mai spun că mai mult de jumătate dintre salariații din mediul privat nu au obținut creșterea brutului de la angajator și vor avea un venit net mai mic: “Nimeni nu poate spune acum cu precizie câți angajați pierd la venitul net pentru că în sectorul bugetar nu toți și-au încasat salariile pe ianuarie pentru a face o comparație cu cele din decembrie 2017. Există trei acte normative care au dus la reducerea veniturilor nete: Legea 153/2017 (salarizarea unitară pentru personalul bugetar), Ordonanța 79/2017 (de modificare a Codului fiscal) și Ordonanța 82/2017, care prevede renegocieri între angajator și angajat privind salariul brut, ultimele două afectând toată piața muncii”.

Pentru parlamentari mumă, pentru “plebe” ciumă

În timp ce sindicatele se plâng că unii angajați din sistemul bugetar pierd între 30-40 la sută din salariu, parlamentarii câștigă începând din această lună 800 de lei în plus. Transferul contribuției de la angajator la angajat îi putea afecta, astfel că brutul lor a fost indexat pentru a nu primi bani mai puțini.

Ce bine ar fi să fim toți parlamentari!

Scumpirile ne lasă în fundul gol

Marea problemă nu o reprezintă însă creșterile/descreșterile salariale, ci faptul că ni se golesc buzunarele cu viteza luminii. Falsele măsuri sociale ale guvernelor Dragnea (chiar dacă pe premier îl cheamă Grindeanu, Tudose sau Dăncilă) nu au dus decât la deprecierea leului, la creșterea inflației, la scumpirea produselor și serviciilor, adică la sărăcirea noastră, a muritorilor de rând, cu praf în ochi aruncat profesorilor și personalului medical.

Încheiem cu un cetățean care a postat pe Facebook fotografii cu bonuri de cumpărături din 2016 și 2017 de la același magazin, ca să fie cât se poate de evident cum s-au scumpit alimentele:

– Unt: ianuarie 2017 – 3,99 lei pachetul; ianuarie 2018 – 5,99 lei; creștere de 50%

– Mușchi de porc: ianuarie 2017 – 3,99 lei suta de grame; ianuarie 2018 – 4,39 lei; creștere de 10%

– Șuncă de Praga: ianuarie 2017 – 3,49 lei suta; ianuarie 2018 – 3,69 lei; creștere de 6%

– Lapte 1,5 l cu 3,5% grăsime: ianuarie 2017 – 4,19 lei; ianuarie 2018 – 5,49 leiș creștere de 30%

– 10 ouă: ianuarie 2017 – 6,49 lei; ianuarie 2018 – 9,99 lei; creștere de 50%

– Smântână: ianuarie 2017 – 7,69 lei caserola; ianuarie 2018 – 8,79 lei; creștere de 15%

– Pâine: ianuarie 2017 – 0,65 lei franzela; ianuarie 2018 – 0,75 lei; creștere de 15%.


Leave a Reply

%d bloggers like this: