“Revoluția fiscală” ticluită de guvern a fost adoptată: Firmele vasluiene își pregătesc crucea și tămâia!


Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului Fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale. „De un an de zile ne luptăm cu tot felul de scenarii fiscale. Oamenii de afaceri vasluieni fac întruna simulări în legătură cu toate experimentele fiscale aruncate în spațiul public: impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodărie, TVA defalcat, taxa de solidaritate și multe altele”, declară Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, exprimând stresul teribil în care trăiește mediul de afaceri local.

Programul de guvernare al PSD scârțâie din toate încheieturile, și scârțâie a jale. Nimic din ceea ce trâmbițează nu sună a bine. Plus că ezitările confirmă că pășim pe nisipuri mișcătoare și nu știi când ne ducem la fund. De fapt, adunați în ultimele zile în tot soiul de ședințe și ședințele, cei de la putere se încurcă în propriile adunări și scăderi. Unii cred că au găsit găina cu ouă de aur și nu mai prididesc să se împăuneze că datorită lor în România este creștere economică. Ceea ce refuză să vadă este că marea “armată care țopăie fiscal” nu face altceva decât să arate că mințile limpezi lipsesc cu desăvârșire.

În fine… Guvernul Mihai Tudose a aprobat, miercuri, Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2018, precum și modificările aduse sistemului de pensii. Ambele sunt interpretate ca “jonglerii” financiare care se vor traduce într-un nivel de trăi scăzut.

Una dintre măsurile fiscale care au stârnit nemulțumiri în rândul salariaților din toate categoriile se referă la trecerea contribuțiilor sociale de la angajator în sarcina angajaților. Dacă, în prezent, angajatul plătește contribuții de 16,5 la sută, de anul viitor i se vor reține 37,5 procente din salariul brut, deci salariile nete vor scădea cu 20 la sută. Practic, angajatorii vor avea o contribuție de doar 2,25 la sută de anul viitor, față de 22,5 la sută acum, iar diferența o va plăti… angajatul.

Alte modificări sunt creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei și scăderea impozitului pe venit de la 16 la sută la 10 la sută, ambele menite să mai acopere din pierderi. Totodată, firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plăti un impozit de 1 la sută, cică pentru a scoate la suprafață o parte din economia “neagră”, asta dacă nu cumva măsura “split-TVA” o va “înnegri” și mai tare!

Firmele nu pot mări salariile!

Dacă, pe de o parte, guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare și chiar creatoare de oportunități pentru angajatori, de cealaltă parte, reprezentanții mediului de afaceri – întreprinzători, consultanți, lideri ai patronatelor sau ai asociațiilor de investitori le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

Ionel Constantin, președintele CCIA Vaslui

De exemplu, Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui ne-a declarat: „De un an de zile ne luptăm cu tot felul de scenarii fiscale. Oamenii de afaceri vasluieni fac întruna simulări în legătură cu toate experimentele fiscale aruncate în spațiul public: impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodărie, TVA defalcat, taxa de solidaritate și multe altele. De fapt, nimeni nu știe la ce să se aștepte”.

Dar să vedem ce spun agenții economici înșiși. Pentru aceasta este suficient să analizăm rezultatele sondajului de opinie realizat de Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii în perioada 19-27 octombrie, pe un eșantion de 748 de firme: 37,7% microîntreprinderi, 20,8% întreprinderi mici, 17,5% întreprinderi mijlocii, 13,1% întreprinderi mari, 10,9% alte forme juridice. Din total, 82% s-au declarat împotriva noilor măsuri fiscale!

Potrivit studiului, transferul contribuțiilor va avea atât efecte pozitive, cât și negative. 50% dintre repondenți consideră că bugetul de stat va avea de câștigat întrucât va încasa mai multe venituri în urma creșterii salariilor brute, a amenzilor etc. Alți 39% apreciază că nu va exista niciun efect pozitiv.

În schimb, 83,3% dintre repondenți sunt convinși că transferul contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați va avea efecte negative: creșterea birocrației pentru angajator prin încheierea de acte adiționale la toate contractele individuale de muncă (69,6% dintre repondenți); scăderea salariilor nete (67,6%); cheltuieli suplimentare privind actualizarea programelor informatice (64,8%); creșterea amenzilor ca urmare a creșterii salariului minim (59,7%); creșterea fiscalității asupra unor categorii de contribuabili – PFA, pentru drepturile de autor, veniturile din chirii etc. (48,3%); altele (10%).

Întrebați dacă sunt de acord cu introducerea unei taxe de 2% din fondul de salarii plătit de angajator, 98% dintre repondenți au declarat că nu.

“În cursul acestei săptămâni, a fost realizat un nou sondaj, referitor la creșterea salariului minim pe economie, la care au răspuns 400 de întreprinzători privați. Dintre aceștia, 82,9% au declarat că nu au capacitatea de a mări salariul minim, 60% au spus că vor face disponibilizări și peste 90% au spus că nu pot mări salariul minim cu mai mult de 100 de lei”, a mai spus Ionel Constantin.

Unii salariați au de pierdut și niciunul nu câștigă nimic!

În mediul de afaceri se vehiculează opinia că o parte dintre angajatori vor majora salariile cu echivalentul de acum al contribuțiilor sociale, astfel ca veniturile angajaților să nu scadă, iar oamenii să plece. Rămâne de văzut câți patroni vor proceda astfel. Analiștii prevăd însă scăderi de salarii în mediul privat, chiar dacă nu peste tot.

Bugetarii, în schimb, ies pe zero, fie că sunt dintre cei cărora li s-au mărit salariile și vor reveni la situația dinainte – cazul funcționarilor din administrație, fie dintre cei cărora salariile li se vor mări de la anul, dar au pierdut deja la venituri – cazul medicilor și cadrelor didactice. Va fi, se pare, cea mai mare lovitură pentru bugetari după cea din 2010, când Guvernul Boc a tăiat 25 la sută din salarii.

În ceea ce privește sistemul de pensii, modificările scad contribuția la Pilonul II de la 5 la sută la 3,7 la sută, majorează punctul de pensie la 1.100 de lei, iar pensia socială, de la 520 de lei la 640 de lei. Cu alte cuvinte, se dau ceva bănuți pensionarilor de acum în detrimentul celor viitori.

De altfel, și sindicatele acuză așa-zisa „revoluție fiscală” a Guvernului Tudose. Marile confederații au înaintat petiții, au dat comunicate, au pichetat prefecturile și au organizat mitinguri și marșuri de protest. Mai radicală, CNSLR-Frăția a început să strângă semnături pentru declanșarea grevei generale.

În ciuda opoziției generale, coaliția guvernamentală PSD-ALDE merge mai departe, decisă să calce peste cadavre și să-și ducă până la capăt diabolicul proiect fiscal.


Leave a Reply

%d bloggers like this: