S-a întors iarăși roata: Munca la stat, ca un câștig la loto


S-au dus vremurile în care hemoragia din administrația publică nu putea fi oprită, funcționarii plecând pe bandă rulantă în privat. Odată cu mărirea salariilor, concurența la bugetari a ajuns și la 10 candidați pe loc, cum s-a înregistrat recent la Evidența Populației.

Înainte de actualele reglementări privind salariile, în instituțiile din administrația publică locală exista un flux continuu de angajări și demisii. De exemplu, în doar câteva săptămâni, la mijlocul lui 2015, zece angajați au plecat din Primăria Vaslui, iar alți zece au părăsit Consiliul Județean (CJ). Cauza era proasta salarizare. De atunci, CJ Vaslui a ținut-o numai în concursuri pentru a-i înlocui pe cei plecați din sistem. Nici acum nu a reușit să-și completeze organigrama, dintre cele 176 de posturi normate fiind ocupate doar 111. Problema de acum este că, după creșterea salariilor celor în funcție, bugetul alocat la începutul anului a fost epuizat, astfel încât nu vor mai fi scoase posturi la concurs. Așadar, din lac în puț!
Nici celelalte instituții din administrația locală nu vor mai putea face angajări din cauza lipsei posibilității de a oferi salarii. Totuși, acolo unde nevoia acută de personal duce la scoaterea unor posturi la concurs, bătălia este de-a dreptul incredibilă. Recent, pentru un post de consilier debutant în cadrul Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidența Populației Vaslui s-au înscris nu mai puțin de zece candidați.
“Posturile din instituțiile bugetare au devenit mai tentante. Explicația stă în faptul că salarizarea este acum motivantă”, spune Gheorghe Ochianu, liderul de sindicat de la CJ.


Leave a Reply