Sacrificiul celor de la APIA Vaslui nu a fost în zadar: Locul al doilea pe țară!


După ce, în ultimele zile ale campaniei de depunere a cererilor unice de plată, angajații APIA Vaslui au lucrat la foc continuu inclusiv în weekend, centrala i-a anunțat că au ocupat locul II pe țară, după București, în privința suprafeței agricole înregistrate.

Campania de primire a cererilor unice de plată s-a încheiat. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui a finalizat cu succes, luni, 15 mai, la ora 24.00, operațiunile de evaluare și înregistrare pe anul în curs, iar Agenția centrală a anunțat, ieri, că județul nostru s-a situat pe locul al doilea, după București, în privința procentului din suprafața agricolă care a fost înregistrat în evidențe.
“Este un frumos succes, care se datorează sacrificării weekend-ului și altor zile libere de către angajații noștri. APIA Vaslui a programat inițial un număr de 22.841 de fermieri, pentru o suprafață de 241.421,41 ha. S-au prezentat 21.841 de fermieri, care au depus cereri pentru 248.861,48 ha. Raportându-ne la anul anterior, avem 95,62% la numărul de fermieri care s-au prezentat și 103,08% pentru suprafața declarată. Doar Centrul APIA București a avut mai mult ca noi. Scăderea numărului de cereri depuse și creșterea suprafeței aferente demonstrează că exploatațiile s-au unit, asocierea fermierilor fiind din ce în ce mai necesară în vederea consolidării rolului lor pe piață. Perioada cea mai aglomerată la primirea cererilor a fost în ultimele trei zile ale campaniei, luni. Astfel, până vineri inclusiv, la APIA Vaslui s-au prezentat 20.793 de fermieri, pentru o suprafață de 197.899 de ha, iar în următoarele trei zile au mai depus cereri 1.048 de fermieri, cu o suprafață de 50.962 de ha. Precizez că sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a declarat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.
De menționat că, în perioada 16-31 mai, fermierii pot depune la APIA modificări pentru cererile unice de plată, fără aplicarea de penalități.

Când vor veni primii bani?

Potrivit conducerii APIA Vaslui, în iunie vor fi demarate procedurile pentru Campania 2017. Mai exact, în intervalul 1 iunie – 1 iulie se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar, al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora, precum și transmiterea eșantioanelor.
Între 1 iulie – 1 octombrie, se va face controlul la fața locului pentru cererile eșantionate, iar controlul aferent unor obligații specifice, în iarnă sau în primăvara anului următor.
În ceea ce privește plata avansului pentru anul de cerere 2017, aceasta se va efectua începând cu 15 octombrie. Plata regulară este propusă pentru perioada 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018.


Leave a Reply