Șapte copii și 12 adulți spitalizați! Prefectura monitorizează focarele de toxiinfecție de la Bârlad


În decurs de 24 de ore, de la opt persoane internate cu simptome de toxiinfecție alimentară după consumul de prăjituri de la două cofetării, numărul celor spitalizați a ajuns la 19, dintre care șapte sunt copii. Prefectul județului monitorizează îndeaproape ancheta epidemiologică desfășurată de autoritățile sanitare.

După cum v-am informat în ziarul nostru de ieri, de duminică și până marți dimineață, patru copii și patru adulți din Bârlad și comunele limitrofe au fost internați la secția Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” cu toxiinfecție alimentară. Și asta după ce, sâmbătă, ar fi consumat prăjituri la două cofetării din oraș. Toți acuzau simptome similare, respectiv greață, vărsături, scaune diareice și dureri abdominale. Ieri, numărul celor spitalizați a ajuns la 17, dintre care șapte copii și zece adulți.
„Până dimineață, la ora 9, erau internați șase copii și opt adulți, iar de atunci și până acum (ieri, ora 13.30 – n.r.), au mai fost spitalizați doi adulți și un copil. La acest moment, paturile din secția Boli Infecțioase sunt ocupate în totalitate. Avem medicamente și o să vedem cum vom gestiona situația, dacă se vor prezenta în continuare bolnavi”, ne-a declarat dr. Vladislav Afteni, care ține locul directorului medical.
În următoarea oră și jumătate, alte două persoane au fost internate, însă pentru că secția Boli Infecțioase era plină, un pacient a fost trimis la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. În plus, membrii unei familii din Bacău (mamă, tată și copil) au fost investigați la Compatimentul de Primire Urgențe și, după ce au fost perfuzați și stabilizați, la cererea lor, au fost transportați la spitalul din orașul natal. Și, pentru că este un caz deosebit de serios, iar mulți bolnavi se tratează acasă, fără a apela la spital, prefectul județuluii Vaslui s-a implicat direct.
„Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Vaslui au demarat o anchetă epidemiologică. Au fost prelevate probe din produsele alimentare, de la angajați și de la pacienți, iar la sfârșitul săptămânii vom avea rezultatele de laborator. De asemenea, inspectorii au făcut analize la apă. Așteptăm rezultatele probelor de laborator pentru a confirma dacă e vorba de toxiinfecție alimentară și pentru a stabili care au fost cauzele îmbolnăvirilor”, ne-a declarat prefectul Eduard-Andrei Popica.


Leave a Reply

%d bloggers like this: