Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă: Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei


Biserica Sf. Parascheva

Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu și așezate, pe 14 octombrie 1641, în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, apoi mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași. Mii de credincioși vasluieni sunt așteptați să se roage la veșmintele Sfintei, depuse la biserica din municipiul reședință care îi poartă numele.

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, declarată Ocrotitoarea Moldovei.

“Sfânta Parascheva s-a născut în satul Epivata, din Tracia, în prima jumătate a secolului al XI-lea, într-o familie de creștini evlavioși, care au educat-o pe calea Bisericii și a învățăturii Sfintei Evanghelii. Din copilărie, având o inimă plină de compasiune și milă față de cei săraci, își dezbrăca propriile haine, dăruindu-le celor din nevoi. Prezența ei era bucuria săracilor și mângâierea celor întristați. Părinții ei au început să-și arate nemulțumirea față de atitudinea Sfintei, dar ea a rămas statornică pe calea faptei celei bune. După moartea părinților ei, mergând pe aceeași cale a milostivirii, cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, pe care le-a auzit în biserica satului, au mișcat-o definitiv pe calea slujirii cu sufletul și trupul, cu toată viața și puterea ei. Fiind stăpânită de chemarea și lucrarea Duhului Sfânt, a înțeles că a venit timpul asumării crucii și urmării lui Iisus Hristos: «Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34)”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Hușilor.

Sfânta a împărțit săracilor averea moștenită de la părinți și a plecat la o mănăstire de lângă Constantinopol, aici ducând o viață în deplină rugăciune, credință, ascultare și desăvârșită evlavie. La vârsta de 27 de ani, a plecat din această lume trecătoare.

Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) și așezate, pe 14 octombrie 1641, în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” Iași. În anul 1887, au fost mutate în Catedrala Mitropolitană.

Credincioșii din Vaslui se pot ruga la veșmintele Sfintei

Biserica ”Sfânta Parascheva” din Vaslui este în aceste zile loc de pelerinaj pentru mii de credincioși care se roagă la veșmintele Ocrotitoarei Moldovei. Pe lângă localnici, la racla cu straiele cuvioasei sunt așteptați să se închine și pelerini din alte zone ale țării, care preferă să vină la Vaslui pentru a evita aglomerația de la Iași.

Astăzi, în preziua marii sărbători, credincioșii sunt așteptați să participe la o procesiune cu racla în care se află veșmintele Sfintei Parascheva. Pe traseu, cortegiul se va opri în dreptul tuturor bisericilor, unde vor fi ținute slujbe.

“An de an, ne bucurăm de un număr important de credincioși care participă la această procesiune. Pentru cei care nu pot să participe din diverse motive la acest ritual religios, fostele veșminte ale Cuvioasei Parascheva sunt depuse în biserica noastră, oamenii putându-se ruga pentru sănătate și iertarea păcatelor în fiecare zi”, a declarat preotul paroh al Bisericii “Cuvioasa Parascheva”, Neculai Bădărău.

Racla cu veșminte a fost oferită bisericii din Vaslui, acum câțiva ani, de către Mitropolia Moldovei.


Leave a Reply

%d bloggers like this: